;
Ekonomi Politika

Demokratlar İklim Kriziyle Mücadele İçin 400 Milyar Dolarlık Planlarını Açıkladılar

ABD Senatosu’ndaki Demokratlar, ABD hükümetinin 2050 itibarıyla seragazı emisyonlarını sıfırlaması için yılda 400 milyar dolarlık iklim planını açıkladı.

Senato Demokratları Salı günü, ABD hükümetini 2050 itibarıyla seragazı emisyonlarını ortadan kaldırmak için yılda 400 milyar dolardan fazla harcamaya çağıran bir iklim değişikliğiyle mücadele planı açıkladı.

Plan, Demokratların ABD’nin küresel ısınmayla nasıl mücadele edebileceğini detaylandıran bir dizi planın sonuncusunu oluşturuyor. Ancak hiçbirinin Cumhuriyet kontrolündeki mevcut Senato’da ilerlemesi muhtemel değil, fakat Kasım seçimlerinden sonra meclis Demokratların kontrolüne geçerse ilgi çekebilir.

Senato Demokrat Lideri Chuck Schumer gazetecilerle yaptığı telefon görüşmesinde, “Demokratlar Senato’da çoğunluğu geri aldığında, hızla hareket etmek için birleşmiş olacağız. İklim yasasını geçirmek en önemli öncelik olacak” dedi.

Senato’nun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell’in sözcüsü, konuya dair yorum talebine yanıt vermedi.

Demokratların İklim Krizi Özel Komitesi’nin 260 sayfalık raporunda, planın temiz enerji üretimi ve yeni teknolojiler için araştırma ve geliştirme gibi alanlarda en az 10 milyon iş yaratmayı hedefleyeceği yer alıyor.

Trump yönetimi, iklim değişikliği risklerini küçümserken fosil yakıt endüstrilerindeki düzenlemeleri azalttı. Senato Demokratları tarafından sunulan plan aynı zamanda bu endüstrilerin etkisini azaltmak için lobi yasalarında reform yapılması çağrısında da bulunuyor.

Bazı çevre grupları planın yeterince ileri gitmediğini söyleyerek petrol ve doğal gaz şirketlerine sübvansiyonların kaldırılması çağrısında bulundu.

Greenpeace ABD’nin iklim kampanyacısı Charlie Jiang yaptığı açıklamada, “Senato Demokratları çevre adaleti, işçi hakları ve iklim krizi söz konusu olduğunda iyi bir konuşma yapıyor ancak bu rapor icraata geçmiyor” dedi.

Rapor, ABD gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık % 2’sine eşit olan fiyat etiketinin, krizin aciliyeti, değişen sıcaklıklar ve çok daha pahalı ekonomik bozulma tarafından meşru hale geldiğini söyledi. İklim harcamasından elde edilen faydaların en az % 40’ı düşük gelirli topluluklara fayda sağlayacak.