;
Ekonomi

Debisi Düşen, Kirli Akmaya Başlayan Zap Suyu’nda Balık Ölümleri  

Zap suyu

Hakkari’de bulunan Zap suyu çamur akmaya başladı. Daha önce üzerindeki barajlar ve HES’ler nedeniyle debisi düşen Zap suyunun kirli akmasındaki sebeplerinden birinin, vadi içindeki kum ocaklarının faaliyetleri olduğu belirtiliyor. Zap suyunda geçtiğimiz günlerde toplu balık ölümleri de yaşanmıştı. 

Van’ın Başkale ilçesi ile Hakkari-Yüksekova sınırının kesiştiği noktadan başlayıp Irak topraklarına kadar uzanan yaklaşık 150 kilometre uzunluğundaki vadi boyunca akan Zap suyu son yıllarda üzerinde kurulan baraj ve kum ocaklarının faaliyetleri sonucu tahrip oluyor.

Birçok yerleşim yerinin içinden geçen ve çeşitli endemik canlıların yaşadığı Zap suyu, son zamanlarda debi sorunu yaşıyor. Sebebi ise üzerinde kurulu olan HES ve barajlar. Vadi üzerinde birçok baraj bulunurken, yeni barajların yapım süreci ise devam ediyor. Doğanlı, Çukurca barajları bunlardan birkaçı.

zap suyuKirlilik ve Debi Sorunu  

Üzerinde rafting gibi sporların sık sık yapıldığı Zap suyunun yüz yüze bırakıldığı debi sorunu, bölgedeki tarımsal faaliyetleri de olumsuz etkiliyor. Çünkü bölgede üzüm, incir gibi meyvelerin yetiştirildiği verimli bahçelerin büyük bir kısmı suyun geçtiği vadide bulunuyor.

Zap suyunu tehdit eden bir başka etmen ise her geçen gün sayısı artın kum ocakları ve HES’ler. Kum ocaklarından dolayı su son günlerde çamurlu akmaya başladı. Debi sorunundan dolayı kullanılamaz hale gelen su, bu sefer kirlilikle karşı karşıya. Kirliliğin gözler önüne serildiği görseller paylaşan yaşam savunucuları ve kent sakinleri, kirlilik kaynağının araştırılmasını talep etti.

Balık Ölümleri de Yaşandı 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde, Yüksekova-Van kara yolu üzerindeki Yeniköprü mevkiindeki Zap Suyu’nda balık ölümleri meydana geldi. Toplu ölümler endişeye neden olurken bölgede inceleme yapan Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, balıklardan numune alarak ölüm gerekçesini öğrenmeye çalışacak.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi