;
Bilim

Datça ve Çeşme’de Yangın: Binlerce Yurttaş Yangın Bölgesinden Tahliye Edildi

Datça’da ve Çeşme’de yaşanan orman yangınları nedeniyle binlerce yurttaş yangın bölgelerinden tahliye edildi.  

Datça’da (Muğla) çıkan ve 600 hektar alanda etkili olan orman yangını, ikinci gününde, üç ayrı noktada ilerliyor. Alevlere 17 helikopter ve 10 uçakla havadan, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesi ve 1,466 personelle karadan müdahale ediliyor.

Yangın Dün 12.21 Sıralarında Çıktı

Datça’nın Mesudiye Mahallesi, Hava Radar mevkisindeki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 12.21 sıralarında yangın çıktı. Çevredekiler, bölgeden yükselen dumanları fark ederek 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı ve durumu bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 5 söndürme uçağı, 9 helikopter, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ve çok sayıda orman işçisi yönlendirildi. Söndürme çalışmalarına askeri birlikler de katılırken çevredeki sitelerin yangın söndürme ekiplerinin yanı sıra bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de yangın söndürme çalışmalarına destek verildiği görüldü.

Yangın Elektrik Trafosu Kaynaklı

Tedbir amacıyla Datça Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı. Mesudiye Mahallesi’nin Döşeme, Mezgit, Ovabükü ile Hayıtbükü mevkilerinde 450 hanede yaşayan 2,500 yurttaş tahliye edildi. Ayrıca 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvanın da bölgeden uzaklaştırılması sağlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bölgeye gelerek incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğunu belirtti.

Günün aydınlanması ile birlikte alevlere 12 helikopter ile 5 uçakla havadan söndürme çalışmaları yeniden başladı. Karadan ise 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesi ve 1,466 personelin katıldığı söndürme çalışmalarına destek oluyor. Rüzgar şiddetini düşürürken tek nokta olan Kızılbük mevkisinde yangının kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediliyor.

Çeşme’deki Yangına Müdahale Sürüyor

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Mahallesi’ndeki makilik alanda dün çıkan yangına müdahale devam ediyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Karaköy mevkisi ve Ovacık Mahallesi’ndeki yangınların kısmen kontrol altına alındığını açıkladı.

Orman Genel Müdürlüğü’nden sabah saatlerinde alınan bilgiye göre, Çeşme’deki yangına 2 uçak, 6 helikopter, 57 arazöz, 11 iş makinesi, 362 personel müdahale ediliyor.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, gece sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ovacık bölgesinde kontrol altına alındıktan sonra rüzgarın etkisiyle yeniden canlanan yangın nedeniyle Sertur ve Özdemir Siteleri güvenlik amacıyla boşaltıldığını belirtti.

Yangın Kısmen Kontrol Altında

DHA’nın aktardığına göre, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ile bölgeye inceleme yapmak için gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Çeşme ilçesindeki Karaköy mevkisi ve Ovacık Mahallesi’ndeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürüyor. Ekiplerimiz tam teçhizat ile herhangi bir duruma karşın görevlerini sürdürüyorlar” dedi.

Bölgedeki bir çiftlikte kaynak yapılırken sıçrayan kıvılcımlardan çıktığı belirlenen yangınla ilgili yedi şüphelinin ifadelerine başvuruldu. Gözaltına alınan iki kişinin savcılık soruşturması devam ediyor.