;
Ekonomi

Danimarka’dan Rekor: Elektrik Tüketiminin Yarısını Rüzgardan Karşıladı

Danimarka 2019 yılında elektrik tüketiminin neredeyse yarısını rüzgar enerjisinden karşılayarak tarihi bir rekor kırdı.

Danimarka İklim Yasası’nın yürürlüğü girdiği 2019’un son çeyreğinde ülke genelinde üretilen rüzgar ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji miktarı %49’a ulaştı. Rüzgar enerjisinin enerji arzındaki payı 2018’de %41 ve 2017’de %43 iken 2019’da deniz üstü rüzgar çiftliklerinin katkısıyla bu oran %47’ye yükseldi.

Denizdeki rüzgar türbinlerinin ürettiği enerjinin 2018’de %14 olan oranı, geçen yıl %18’e yükseldi. Karadaki rüzgar türbinlerindense %29 oranında elektrik üretildi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Danimarka ve İskandinavya’nın en büyük rüzgar santralı Horns Rev 3, Ağustos’ta açılırken Danimarka’da 425 bin haneye elektrik sağlıyor. Kuzey Denizi’ndeki açık deniz rüzgar santralı, Danimarka’nın yüksek rüzgar enerjisi üretimine katkı sunuyor.

Danimarka 1970’lerde rüzgar teknolojisine yatırım yapmaya başladı. Ülke, enerjiye elverişli rüzgar koşullarına sahip ve dünyaca ünlü türbin üreticisi Vestas ve dünyanın en büyük deniz üstü rüzgar çiftliği geliştiricisi Orsted’e ev sahipliği yapıyor.

Danimarka, 2030 yılına kadar ulusal iklim stratejisi kapsamında seragazı emisyonlarını %70 oranında azaltmayı ve elektriğinin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor.