;
Politika

Credit Suisse İklim Uzmanlarının Tanıklığına Karşı Çıktı

Credit Suisse, banka şubesini kırmızıya boyayan protestocudan davacı oldu. Davada iklim uzmanlarının tanık olarak gösterilme talebi ise savcılar tarafından reddedildi. 

Haber: Emma Farge

Çeviri: Çisil Sevinç

Credit Suisse şirketi ve savcılar Salı günü (18 Şubat) bankanın şubesinin aktivistler tarafından hedef gösterildiği gerekçesiyle bir protestocuyu vandalizmden mahkemeye verdi. Davada iklim değişikliği uzmanlarının tanıklık etme talebine ise karşı çıkıldı.

Savunma avukatları, davayla benzerlik gösteren geçen ayki Lausanne davasındaki gibi başarılı bir argüman sunmayı umarak, müvekkillerinin eylemlerinin iklim değişikliğinin yol açtığı mutlak tehlikeden doğduğunu kanıtlayacak en az üç uzman tanık talep etti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Ancak Yargıç Francoise Saillen Agad savcılıktan gelen itirazı gerekçe göstererek tanıklığı geçersiz saydı. Talebi reddeden bir başka merci de Credit Suisse avukatları oldu.

Credit Suisse, Ekim 2018’deki protestolar esnasında Cenevre şubesinin penceresini davalının yıkanabilir olduğunu iddia ettiği kırmızı boyayla karaladığı gerekçesiyle 23 yaşındaki davalı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Savunma avukatı Laila Batou, mahkemede “İklim değişikliği konusunda bu kadar yavaş davranırsak finans sektörünü hedef alacak daha çok meşru eylemle karşılaşırız” dedi.

Sanığın destekçileri mahkeme salonu dışında toplanarak Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporlarını kırmızı el işaretleriyle kaplayarak dayanışma gösterdi.

Kolektif İklim Adaleti (Collective Climate Justice) aktivistleri Salı günü Credit Suisse’in Basel şubesine yüzlerce kırmızı el baskısı postaladıklarını açıkladı.

Cenevre davasında, Credit Suisse avukatları zararları karşılamak için 2,297 dolarlık tazminat talep ediyor. Savcılar ise davalıyı çoktan duruşma masraflarını ödemeye ve 600 franklık bir cezaya mahkum etti.

Credit Suisse dava hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve “Credit Suisse iklim değişikliği ile mücadelede aktif bir rol oynama niyetinde” dedi. Şirket Aralık ayında yeni kömür santrallarını finanse etmeyeceğini açıklamıştı.