Bilim

COVID-19 Kısıtlamaları Türkiye’deki Günlük Seragazı Emisyonlarını %17,4 Azalttı

COVID-19 pandemisi sürecindeki kısıtlamalar, Türkiye’de günlük seragazı emisyonlarını %17,4 oranında azalttı.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ülkelerin ekonomik gelişimini olumsuz etkileyen ve binlerce insanın hayatına mâl olan koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler, hava kalitesinin artmasının yanında çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağladı.

Dünya genelinde COVID-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler, kömür ve petrol talebinin düşmesini sağladı. Buna göre, ilk çeyrekte kömür talebi geçen yıla oranla %8 oranında, küresel petrol talebi de yaklaşık %5 oranında düştü.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında seyahat kısıtlamaları, sınırların ve iş yerlerinin kapanmasına yönelik tedbirler, kişisel araç kullanımı ve hava yolculuğunun da azalmasını sağladı.

Küresel ekonomik faaliyetler üzerindeki kısıtlamalar nakliye için akaryakıt kullanımında ciddi oranda azalmaya sebep oldu. Nükleer santrallardan elde edilen üretim özellikle Avrupa ve ABD’de ciddi oranda azalırken, doğalgaz talebinde de geçen yıla oranla yaklaşık %2’lik düşüş yaşandı.

Küresel Yıllık Enerji Talebi Yaklaşık %1,5 Azaldı

Koronavirüse karşı alınan önlemler ve yapılan kısıtlamalar nedeniyle haftalık enerji talebi Çin’de %15, Avrupa’da %17, tam karantina uygulayan Hindistan’da ise %30 oranında azaldı.

Tüm ülkelerde uygulanan kısıtlamalarla küresel yıllık enerji talebi yaklaşık %1,5 oranında azaldı. Bu düşüş yılın ilk çeyreğinde geçen yıla oranla %3,8 olarak gerçekleşti.

Dünya genelinde seyahatlerin sınırlandırılması ve diğer kısıtlamalar sebebiyle fosil yakıtların kullanımının azalması sonucunda seragazı emisyonlarında da ciddi oranda düşüş yaşandı.

Seragazı emisyonları 2019 yılına göre 2020 başından itibaren pandemi sebebiyle azalmaya başladı. Dünya genelinde 6 Ocak 2020’de 0,1 olan günlük seragazı emisyonu azaltımı oranı, 7 Nisan 2020 tarihine gelindiğinde %17,3 seviyelerine ulaştı.

Türkiye’de ise 21 Ocak 2020 tarihinde yüzde 0,8 (9,510 ton karbondioksit) olan günlük seragazı emisyonu azaltımı, 30 Nisan 2020 tarihi itibarıyla %17,4 (210, 429 ton CO2) oldu.

Paylaş

Önceki Haberler

Plastik Anlaşması’na Giden Yolda Kördüğüm

Küresel Plastik Anlaşması müzakerelerinin Ottowa ayağı, üretimin kısıtlanması konusunda anlaşma sağlanamadan sona erdi. 60’tan fazla…

30 Nisan 2024

G7 2035’e Kadar Kömürden Çıkmak için Anlaşmaya Vardı

Yedili Grup'un (G7) enerji bakanları, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik önemli bir adım olarak, kömürle çalışan…

30 Nisan 2024

Fosil Yakıt Şirketleri Vergilendirilerek 900 Milyar Dolar Toplanabilir!

Büyük fosil yakıt üreticilerinin vergilendirilmesiyle, iklim krizinden en çok etkilenen ve bu krize en az…

30 Nisan 2024

Afşin Elbistan İçin İmzalar Teslim Edildi: Yeni Santral Planları İptal Edilsin

Afşin-Elbistan'da yeni kömürlü termik santral planlarının iptal edilmesi için toplanan 16 bin imza, Çevre, Şehircilik…

30 Nisan 2024

İkizköy 3 Gündür Susuz: “İki Elimiz Yakanızda, Su İhtiyacımızı Acilen Giderin!”

İkizköy’deki yurttaşlar 3 gündür susuzlukla mücadele ediyor. Bölgedeki Yeniköy Kemerköy Termik Santralı suyun öncelikli kullanımına…

29 Nisan 2024

İklim Zirvesinin Ev Sahibi Azerbaycan Petrol ve Gaz Yatırımlarını Savunmayı Sürdürüyor

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Azerbaycan'ın petrol ve gaz üreten ulusların sektöre…

29 Nisan 2024