;
Ekonomi

COP28’in Dördüncü Günü Finans Ağırlıklı Olacak

COP28

COP28 Tematik Programı çerçevesinde dördüncü gün olan 4 Aralık’ta finans sektörü merkezde olacak. Sektörün iklim değişikliğiyle mücadelede nasıl bir rol üstlenmesi gerektiği detaylıca ele alınacak.

30 Kasım’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde expo şehri olan Dubai’de COP28 başlayacak. 12 Aralık’a kadar sürecek COP28 için oluşturulan tematik programla, 2030’a kadar küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlamak, iklim direncini artırmak ve finansmanı ölçeklendirmek için spesifik çözümler etrafında çeşitli paydaşların bir araya getirilmesi planlanıyor. COP28 Tematik Programı çerçevesinde dördüncü gün olan 4 Aralık’ta finans günün merkezinde olacak. 70’in üzerinde oturum yapılması planlanan günde pek çok expo etkinliği düzenlenecek olmasının yanı sıra müzik ve dans performansları da yer alacak.

Temiz Enerji Dönüşümü İçin Küresel Sermaye Artışı

Dördüncü tematik toplantı gününün önemli etkinliklerinden biri “Temiz Enerji Dönüşümü İçin Küresel Sermaye Artışı”. 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmak için 2030’a kadar her yıl trilyonlarca dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Politika yapıcılar, çok taraflı kalkınma bankaları, özel finans kurumları ve hayırseverler arasındaki koordinasyon, temiz enerjiye yön veren yüz milyarlarca yatırımla sonuçlandı. Sermaye akışına rağmen önemli zorluklar hâlâ devam ediyor. Panelistler projelerin finansal güvenilirliğinin nasıl artırılabileceğini ve gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlarda geçişi hızlandırmak için kamu ve özel sektörün nasıl birlikte çalışması gerektiğini tartışacak.

Daha Yeşil Bir Gelecek İçin Bankacılık

Günün ana etkinliklerin biri de “Daha Yeşil Bir Gelecek İçin Bankacılık” oturumu. Bu oturumda Dubai İslam Bankası, COP28 ile olan ortaklığını “İlişkili Yol Ortağı” (Associate Pathway Partner) olarak kullanacak ve çeşitli perspektifler aracılığıyla çevresel sürdürülebilirliğe ve ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) girişimlerine olan taahhüdünü gösteren kısa ve hedefe yönelik bir dizi oturuma yer verecek. Oturumlar, teknolojinin iklim değişikliğindeki rolünden gençlerin iklim değişikliği eylemlerine katılımına ve iklim değişikliği konusundaki okuryazarlığa kadar geniş bir yelpazede çeşitli konuları barındıracak. Oturum, sahnede yer alan tüm katılımcıların bir grup fotoğrafı çekilmesiyle sona erecek.

Nükleer Tesislerin Güvenliği

İklim değişikliği, birçok ülkenin ve liderin ele almaya çalıştığı ve uzun vadeli sürdürülebilir hedefleri geliştirmek ve uygulamak için birlikte çalıştığı önemli küresel endişe ve tehditlerden biri olarak kabul ediliyor. İklim değişikliği, hava koşullarının tahmin edilemezliği, deniz seviyelerinin yükselmesi, küresel ısınma ve kasırga gibi diğer aşırı hava koşulları nedeniyle dünya genelinde birçok nükleer tesisi etkileyebilir. Uluslararası nükleer topluluk, iklim değişikliğinin nükleer tesislerin güvenliği üzerindeki etkilerini önlemek ve hafifletmek için alınan mevcut önlemleri “Nükleer Tesislerin Güvenliği ile İlgili İklim Değişikliği Zorlukları” oturumunda tartışacak.

Net Sıfıra Ulaşmada Şirket ve Bankaların İşbirliği

Günün bir diğer önemli etkinliği ise “Şirketler ve Bankalar Net Sıfıra Geçişi Hızlandırmak İçin Nasıl Ortak Olabilir?” başlığıyla yapılacak. Paris Anlaşması’nın hedefini gerçekleştirecek ve küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlayacak çözümler üretmek için kolektif eylemlerin gerekliliğini vurgulayacak oturumda şu konular değerlendirilecek:

  • Finans sektörünün bu geçişteki rolü
  • Endüstrilere ve müşterilere karbon salımını azaltmanın zorluklarıyla başa çıkmalarında ve bu kritik geçişin fırsatlarını değerlendirmelerinde sağlanabilecek destekler
  • Finans sektörünün acilen alması gereken somut önlemler

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi