;
Politika

COP28’in Başkanı Petrol Şirketi CEO’su Oldu

COP28

Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi CEO’su Sultan Ahmed Al Jaber, COP28 Başkanı olarak atandı. 

Sultan Ahmed Al Jaber, 2023 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gerçekleştirilecek olan BM İklim Zirvesi 28. Taraflar Konferansı’nın (COP28) yeni Başkanı olarak göreve getirildi.

Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin (ADNOC) CEO’su olan Al Jaber, ilk kez bir BM iklim zirvesine bir petrol şirketinin CEO’su olarak ev sahipliği yapacak.

COP28 yaklaştıkça Al Jaber’in rolü ve hedefleri üzerinde yoğun tartışmalar bekleniyor ve birçok gözlemci ve uzman Al Jaber’in görevi süresince ADNOC CEO’luğundan istifa etmesi beklentisi içerisinde.

Uluslararası İklim Eylem Ağı (Climate Action Network) İcra Direktörü Tasneem Essop, BAE’nin Sultan Ahmed Al Jaber’i COP28 Başkanı olarak atadığını duyurmasıyla birlikte, Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin CEO’luğu görevinden istifa edeceği konusunda tüm dünyaya güvence verilmesi gerektiğini söyledi. Essop, “İklim krizini ele almakla görevli bir sürece böylesi bir çıkar çatışmasıyla başkanlık edemez, krizden bizzat sorumlu olan bir sektörün başındadır” dedi.

Mısır’da düzenlenen COP27’de fosil yakıt lobicilerinin etkisi oldukça fazlaydı. Zirvenin sonuç metninde her ne kadar kayıp ve zarar finansmanı mekanizmasının kurulduğu duyurulsa da fosil yakıtlara dair güçlü bir mesaj çıkmadı. COP28’in petrol ülkesi olan BAE’de yapılacak olması halihazırda tepkilere neden olmuştu. Dünyanın 1.5 derece hedefi için 2030’a kadar emisyonlarını neredeyse yarı yarıya azaltması, 2050’de ise sıfırlaması gerekiyor. Bu hedef için atılması gereken en önemli adım ise fosil yakıtlardan çıkış.

Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate, COP28’in fosil yakıtların küresel olarak kullanımdan kaldırılmasını hızlandırması gerektiğini söylerken şöyle devam etti: “Fosil yakıt çıkarlarının birkaç yıl daha kar elde etmek için geleceğimizi feda etmesine izin verilen başka bir COP’a daha sahip olamayız. Ve son olarak, sivil toplumun ve genç aktivistlerin sesleri hükümetlerin hesap vermesini sağlamada çok önemlidir – BAE’de gözdağı verilmeden sesleri duyulmalıdır.”