;
Politika

COP28’de 6. Gün Sürdürülebilir Şehirlere Odaklanacak

COP28

30 Kasım’da Dubai’de başlayacak COP28 çerçevesinde hazırlanan Tematik Program’ın 6. gününde odak noktası sürdürülebilir şehirler olacak. COP28 paydaşlarından gelen geri dönüşlerle oluşturulan program kapsamında 6 Aralık günü 55 oturum düzenlenecek.

2030’a kadar küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlamak, iklim direncini artırmak ve iklim finansmanını ölçeklendirmek doğrultusunda çeşitli paydaşları bir araya getirecek olan COP28 Tematik Programı ile dünya çapındaki iklim eylemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Programın 6. gününde ise sürdürülebilir şehirlere odaklanılacak. Bu kapsamda düzenlenecek 55 oturumda; su, gıda, enerji, lojistik, inşaat ve moda sektörleri ele alınacak.

Sürdürülebilir Şehirler İçin Finansman Artımı

“Yeşil Şehirler: Sürdürülebilir Şehirler İçin Finansmanın Artırılması” panelinde, iklim finansmanını doğrudan şehirlere kanalize ederek kent düzeyinde etkili planlama ve karar almayı mümkün kılacak yenilikçi yaklaşımlar ele alınacak. Bu doğrultuda şehirlerin iklim eyleminde karşılaştıkları zorluluklar ve uluslararası finans kuruluşlarının stratejik planları üzerine görüşmelerin gerçekleşmesi planlanan oturumda, 50’den fazla şehrin en acil iklim sorunlarına çözüm bulması adına oluşturulan Yeşil Şehirler programı aktarılacak. Bu etkinlik ile, iklim eylemini şehir ve bölge düzeyinde sergilemek ve iklim eylemine öncülük eden yerel yönetimleri kilit aktörler olarak destekleyecek adımların atılması planlanıyor.

Finans Mekanizmalarının Kilidinin Açılması: Ekosistemin Onarılma Potansiyeli

“Finans Mekanizmalarının Kilidinin Açılması: Ekosistemin Onarılma Potansiyeli” isimli, iklim değişikliğiyle mücadelede ekosistem restorasyonunun rolü ve yerel yönetimler için finans mekanizmalarının kolaylaştırılması konularının ele alınacağı oturumunda, kentsel alanlardaki restorasyon çalışmalarının potansiyeline odaklanılacak. Oturumda aynı zamanda büyük ölçekli bir restorasyonu teşvik etmek için siyasi, teknik ve mali engellerin üstesinden gelmek üzere tasarlanan UNEP/ICLEI Projesi, “Nesil Restorasyonu (2023-2025)” sunulacak.

Şehirleşme ve İklim Değişikliği Bakanlar Toplantısı

Bakanlar düzeyinde yapılacak toplantıya konut, kentsel gelişim, çevre finansmanı gibi alanlardan gelen delegeler, yerel ve bölgesel liderler, finans kuruluşları ve uluslararası örgütler katılacak. “Şehirleşme ve İklim Değişikliği Bakanlar Toplantısı” ilebinalar, atık, ulaşım, su ve enerji alanlarında sürdürülebilir kentleşmeye yönelik çok düzeyli eylem paketlerinin oluşturulması planlanıyor. Bu kapsamda toplantıda Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için çok düzeyli iklim eylemi mekanizmalarını güçlendirmeye ve iklim krizine yanıt vermek amacıyla şehirler ve yerel yönetimler için iklim finansmanının kullanımını artırmaya yönelik araçlar belirlenecek. Toplantıda ayrıca, Yüksek Hırslı Çok Düzeyli Ortaklıklar Koalisyonu (CHAMP) girişimine katılma çağrısına yanıt verilerek çok katmanlı iklim eylemi taahhütlerinin ülkeler tarafından duyurulması bekleniyor.

“İklim Pozitif Şehirler, Bölgeler ve Beşeri Çevre”

“İklim Pozitif Şehirler, Bölgeler ve Beşeri Çevre” başlıklı oturumda; sürdürülebilir arazi kullanımını teşvik etmek, biyoçeşitlilik ve kritik ekosistemleri korumak, insan sağlığını ve refahını, su kalitesini ve güvenliğini geliştirmek hedefiyle yola çıkılan politika ve finansmanlar ele alınacak. Oturumun ana amacı ise doğa pozitif kalkınma ve iklime dayanıklı ortamlar yaratmak olacak.

“Sürdürülebilir Gıda ve İklimde Öncü Şehirler”

İnsanların refahını ve gezegen sağlığını iyileştirmek adına gıda sistemlerini dönüştürmekte atılan adımların paylaşılacağı “Sürdürülebilir Gıda ve İklimde Öncü Şehirler” oturumunda, belediye başkanları ve kent liderleri yeni araçlar ve yaklaşımlarla destekledikleri eylemleri aktaracak. Oturumda ayrıca şehirlerin Ulusal Katkı Beyanı’na entegrasyonu görüşülecek.

Kentsel Su Direnci Çalışma Grubu Kurulacak

COP28 Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kentsel Su Direnci Yuvarlak Masa Toplantısı” ile, kentsel su direncine yönelik çok katmanlı eylem planını belirlemek adına yerel yöneticiler, hükümet temsilcileri ve şehir kollektifleri bir araya gelecek. 2023 Birleşmiş Milletler Su Konferansı’nın çıktıları doğrultusunda yapılacak toplantıda, kentsel su direnci konusunda bir çalışma grubu kurulacak. Grup, su sektöründeki devlet dışı aktörleri küresel iklim gündemine daha entegre hale getirmeye ve 2030 için ortak hedefler geliştirmeye odaklanacak.