;
Politika

COP28: Şüpheli Sosyal Medya Hesapları BAE Bakanını Tanıtmak İçin Kullanıldı

BAE

100’den fazla X hesabının, Abu Dabi’nin COP28 başkanı ve petrol şefi Sultan Ahmed al-Jaber’i tanıtan bir ağın parçası olduğuna inanılıyor.

Bir BBC muhabirine göre, eskiden Twitter olarak bilinen X kullanıcısı olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yanlısı 100’den fazla sosyal medya hesabı, yaklaşmakta olan BM iklim zirvesi COP28’in başkanını tanıtmak için yapay zeka tarafından oluşturulan bir ağın parçası olabilir.

Seyahat ve başörtüsü modası hakkında paylaşım yapan genç kadınlar tarafından yönetildiği düşünülen hesaplar, Kasım ayında Dubai’de düzenlenecek konferans setinin yanı sıra başkan adayı Sultan Ahmed el-Cabir’i tanıtan 500’den fazla tweet yayınladı.

Gazeteci Marco Silva’nın soruşturmasına göre bir hesap, “COP28’e başkanlık etmeyi başaracağından eminim çünkü birçok pozisyonda başarılı oldu” dedi.

Bazı hesaplar, etkinliği eleştiren tweet’lere hızla karşı çıktı.

Silva, hesapların BM zirvesi öncesinde BAE’yi tanıtmak için koordineli bir kampanyanın parçası olarak yapay zeka tarafından oluşturulmuş olabileceğini söyledi.

Silva, X’te “Bu tür davranışlar, sahte hesapların organize ağlarında sıkça görülen bir derecede koordinasyonu gösteriyor gibi görünüyor. Ancak kimin tarafından yönetildiği – veya hatta neden olduğu – hala net değil” dedi.

BAE ve COP28 organizatörleri, ağa dahil olmadıklarını iddia ettiler.

Haziran ayında, bir dijital dezenformasyon analisti olan Marc Owen Jones, X’te “#Cop28 civarında büyük bir çok dilde saha çalışması” yapıldığını bildirdi.

Şüpheli profillerin stok fotoğraflar kullandığını, biyografilerinde doğrulanmış hesapları etiketlediğini tespit edildi. Gönderiler, BAE’nin yeşil referanslarını överek, Müslüman Kardeşliğe saldırarak ve Sudan’a yardım gönderdiği için BAE’ye teşekkür mesajlarına kadar geniş bir yelpazede değişiyordu.

İnsan hakları endişeleri

Aynı zamanda üretim açısından dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin (Adnoc) CEO’su olan Jaber, COP başkanı rolünü üstlenen ilk petrol yöneticisi olacak.

Jaber, son on yılda BAE enerji politikasının yüzü haline geldi, sanayi ve ileri teknoloji bakanı ve devlete ait yenilenebilir enerji şirketi Masdar’ın başkanı olarak ek roller üstlendi.

Cop28 başkanı olarak atanması, açık bir çıkar çatışması olarak kabul edilerek yoğun eleştirilere neden oldu. AB ve ABD yasama organları, Jaber’in görevden alınmasını talep ederken, kampanyacılar da endüstri rollerinden çekilmesini istiyor.

Abu Dabi, zaten dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri olan BAE’nin iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olması nedeniyle giderek artan eleştirilere maruz kalıyor.

Tepkilere karşı önlem almak amacıyla, Masdar, ABD merkezli PR şirketi First International Resources’u “Batılı izleyiciler arasında BAE’nin genel itibarını, Sayın Dr. Sultan Al-Jaber’i ve COP28’i güçlendirmek” için işe aldı.

Mayıs ayında Guardian, Jaber’in ekibindeki kimi üyelerin, onun Adnoc’taki rolüne yapılan atıfları kaldırmak için Wikipedia girdilerini düzenlediğini ortaya çıkardı.

Climate Action Tracker, yenilenebilir enerji taahhütlerinin petrol ve gaz genişlemesine yönelik planlı yatırımlarla gölgede kalmasıyla BAE’nin 2050 enerji stratejisini “yetersiz” olarak değerlendirdi.

Katılımcıların analizi, fosil yakıt endüstrisiyle bağları olan bireylerin sayısında bir artış olduğunu ortaya çıkardı ve kampanyacılar tarafından bir “fosil yakıt ticaret fuarı” olarak tanımlanan ve geçen yıl Şarm El-Şeyh’te gerçekleşen görüşmeleri bile gölgede bıraktı.

Kampanyacılar, Jaber’in atanmasının konferans sırasında fosil yakıt çıkarlarını daha da destekleyeceği konusunda uyarıyor.

İklim aktivistlerinin BAE’nin iklim belgeleriyle ilgili dile getirdikleri endişelerin yanı sıra insan hakları grupları, ülkenin müzakerelerdeki zayıf insan hakları sicilinin etkileri konusunda uyarıda bulundu.

Bir Uluslararası Af Örgütü brifingi, BAE’nin ifade özgürlüğünü, kısıtlı sivil alanı ve dijital casusluğu bastırmasının etkinliğin başarısını tehlikeye atabileceği sonucuna vardı.