;
Politika

COP26’nın Uzamasının Ardından Zirvenin Üçüncü Taslak Metni Yayımlandı

Metnin en son sürümü şimdi delegeler tarafından incelenecek ve tartışılacak.

Birleşik Krallık ev sahipliğinde gerçekleşen COP26’nın üçüncü taslağı bu sabah yayımlandı. Delegeler kararı gözden geçirecek ve kendilerine tepkileri sorulacak. Ardından başkanlık kararların kabul edilebileceği son bir oturuma hızla geçmeye çalışacak.

Sürecin son aşamaları yerel saatle en az Cumartesi öğleden sonraya kadar sürecek.

Görüşmelerin havası genel olarak yapıcı olarak nitelendirildi, ancak Çin ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler fosil yakıtları aşamalı olarak kullanımdan kaldırma ve küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5C üzerinde sınırlandırma konusundaki anlaşmaları sulandırmaya çalıştı. Gelişmekte olan ülkeler ayrıca, aşırı hava koşullarının etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için ihtiyaç duyulan iklim finansmanı konusunda daha fazla güvence istiyorlar.

Üçüncü taslakta kömürden çıkış sonucu adil geçiş kavramına yer verilmesi uzmanlar tarafından olumlu bir adım olarak görüldü.

Nihai karar, ülkelerin 2015 Paris Anlaşması’nın hedeflerini nasıl yerine getirmeye ve seragazı emisyonlarını sınırlamaya çalışacağını ana hatlarıyla belirleyen görüşmelerin kilit sonucu olacak. İklim krizinin etkilerine uyum, finans ve Paris Anlaşması’nın karbon ticareti gibi bazı teknik yönleri gibi ilgili konularda yayınlanan bir dizi belgeden biri.

Climate Action Tracker’e göre, Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak da bilinen halihazırdaki ulusal planlar, dünyayı 2,4 derecek bir ısınmaya sürüklüyor. 

Ülkelerin Paris Anlaşması uyarınca 2025’te daha iyi taahhütlerle dönmeleri bekleniyor, ancak çoğu şimdi son tarihin öne çekilmesini talep ediyor. Birleşik Krallık bir anlaşmaya aracılık etmek için mücadele ederken, bu en yakın anlaşmazlık alanı olarak görülüyor.

Paris Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana  bilim, 1.5 derece eşiğini aşmanın feci etkilere yol açacağını gösteriyor. Birçok alçak alanın sular altında kalması da dahil olmak üzere bazı etkiler geri döndürülemez durumda. Isınma 1.1 dereceye ulaştı ve aşırı hava koşulları şimdiden tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, 1.5 derece hedefi için emisyonların 2030’a kadar %45 azaltılması gerektiğini vurguluyor.