;
Politika

COP26’da Yer Almak Üzere Küresel Yurttaşlar Meclisi’nin Üyeleri Seçilecek

COP26 için seçilecek olan 100 üyeli Küresel Yurttaşlar Meclisi dünya nüfusunu temsil edecek ve bulgularını zirvede sunacak.

Dünyanın dört bir yanından 100 kişi, bulgularını Birleşmiş Milletler COP26 iklim zirvesinde sunmadan önce, iklim krizini tartışmak için bir yurttaş toplantısı olan Küresel Yurttaşlar Meclisi’ne katılacak.

Küresel Yurttaşlar Meclisi, dünya nüfusunu temsil edecek ve kura ile seçilecek kişileri, 31 Ekim’de Glasgow’da başlayacak ve iki hafta sürecek olan iklim görüşmeleri sırasında çevrimiçi tartışmalara katılmaya davet edecek.

İskoç hükümeti ve Avrupa İklim Vakfı da dahil olmak üzere birçok kaynaktan yaklaşık 1 milyon dolar ile finanse edilen meclis, BM ve İngiltere tarafından destekleniyor ve 100’den fazla kuruluştan oluşan bir koalisyon tarafından yönetiliyor.

BM genel sekreteri António Guterres, “Geçen ay, dünyamızı yeniden inşa etmeye ve güveni onarmaya başlamak için bir yol haritası olan Ortak Gündemimizi başlattım. COP26 için Küresel Yurttaşlar Meclisi, dayanışma ve insan gücü aracılığıyla eylemi nasıl hızlandırabileceğimizi göstermenin pratik bir yolu. Her yerde insanlar cesur, iddialı bir iklim eylemi istiyor ve ulusal liderlerin ayağa kalkması ve bunu gerçekleştirmesi gereken an geldi” dedi.

Yurttaş toplantıları bazı ülkelerde ulusal öneme sahip zor konuların karara bağlanmasına yardımcı olmak için kullanıldı. Örneğin, İrlanda’nın bir referandumda kürtaj yasalarını değiştirme kararında kilit rol oynadı.

Geçtiğimiz iki yıl içinde, İngiltere ve Fransa dahil olmak üzere birçok ülkedeki yurttaş meclisleri iklim krizini ele aldı ve yeni enerji ve altyapı biçimlerine yatırım yapmak ve yaşam tarzlarını ve davranışları değiştirmek de dahil olmak üzere, küresel ısınmayla mücadele için gereken kilit önlemler için büyük halk desteği gösterdi.

Meclis üyeleri meclisin yapısının küresel demografiyi yansıtmasını sağlayacak bir seçim süreci ve kura ile belirlenecek: 100 kişiden 60’ı Asya’dan, 17’si Afrika’dan; yarısı kadın ve 70’i günde 10 dolar veya daha az kazananlar şeklinde olacak. Katılımlarını sağlamak için ekonomik, teknik ve iletişim desteği ve çeviri hizmetleri sağlanacak.

Uluslararası bilim insanları ve diğer uzmanlardan oluşan bir ekip, iklim krizinin ayrıntılarını ve olası çözümleri açıklayacak ve meclis üyeleri, bunların pratikte nasıl çalışabileceğini tartışarak “İnsanlık iklim ve ekolojik krizini adil ve etkili bir şekilde nasıl ele alabilir?” sorusunu yanıtlamaya çalışacak. Tartışmalarından önemli mesajlar COP26’da sunulacak ve Mart ayında bir rapor yayımlanacak.

COP26 Başkanı Alok Sharma, “COP26 sunum salonunun yeşil bölgesinde temsil edilmek üzere seçilen Küresel Yurttaşlar Meclisi’nin çalışmalarının ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve küresel vatandaşların sesini COP26’nın merkezine koymaya kararlıyız” dedi.

COP26’da ülkelerin, küresel ısınmayı 2015 Paris Anlaşması’nda belirlenen iki hedeften daha iddialı olan 1.5 derece ısınma ile sınırlamak için önümüzdeki 10 yıl içinde seragazı emisyonlarında ciddi kesintiler yapmak adına planlar üretmeleri bekleniyor.