;
Ekonomi

COP26 Kurumsal Sponsorları Zirveyi “Kötü Yönetilmekle” Eleştiriyor

COP26’nın kurumsal sponsorları arasında yer alan NatWest, Microsoft ve GSK, zirvenin kötü planlandığına dair şikâyette bulunuyor.

COP26 iklim zirvesine sponsor olmak için milyonlarca sterlin biriktiren şirketler, iki hafta sonra Glasgow’da gerçekleşecek zirve yaklaşırken, zirveye dair yöneltilen bir dizi şikâyette bulundu.

İngiltere’nin en büyük şirketlerinden bazılarını içeren sponsorlar, tarihi öneme sahip görüşmelerin öncesinde geciken kararlar, zayıf iletişim ve organizatörler ile firmalar arasındaki ilişkilerdeki bozulma nedeniyle resmi şikayetlerde “çok deneyimsiz” memurları suçladılar.

Mayıs ayında organizatörlere gönderilen, yayıncı Sky tarafından yazılan ve diğer COP26 sponsorlarının üst düzey liderleri tarafından ortak imzalanan bir mektubun, etkinlik planlarıyla ilgili endişeleri artırdığını biliniyor; bunu son haftalarda başka bir ortak imzalı mektup daha takip etti.

İngiltere, COP26 başkanlığını, COP26 Başkanı Alok Sharma ve geçen yıl hükümetin üst düzey iklim eylemi şampiyonu olarak atanan iş insanı Nigel Topping’in önderliğinde Kabine Ofisi içinden yürütüyor. Sponsorluğun, 250 milyon sterline ulaşacağı tahmin edilen bir COP faturasının ödenmesine yardımcı olması bekleniyor.

Zirvenin, Sky’ın yanı sıra enerji devleri Hitachi, National Grid, Scottish Power ve SSE, ABD teknoloji devi Microsoft, GSK, NatWest, Reckitt, Sainsbury’s ve Unilever dahil olmak üzere 10 büyük sponsoru daha bulunuyor. Unilever, Sky tarafından kaleme alınan mektubu imzalamayı reddetti. Diğer alt kademe “ortaklar” arasında otomobil üreticisi Jaguar, Land Rover ve mobilya perakendecisi Ikea yer alıyor.

COP26 sponsoru tarafından istihdam edilen bir kaynak, “en büyük hayal kırıklığının” etkinliğin nasıl yürütüleceği ve kilit destekçilerin rolü hakkında bilgi eksikliği olduğu, çünkü önemli soruların cevapsız kaldığını ve planlama kararlarının ertelendiğini söyledi.

Kaynak, “COVID nedeniyle COP’a hazırlanmak için fazladan bir yılları vardı, ancak bu süre daha iyi ilerleme kaydetmek için kullanılmış gibi görünmüyor. Her şey çok son dakika gibi geliyor” dedi.

Dünyanın iklim hedeflerini yerine getirme yolunda son şansı olarak kabul edilen COP26 iklim görüşmeleri, 2020’nin başlarında COVID-19’un patlak vermesi nedeniyle ertelenmişti.

COP26 organizatörleri, sponsorlara destekleri karşılığında “yeşil bölge” konferans alanında markalarını tanıtma şansı ve hükümet bakanlarının etkinliklerine katılımı da dahil olmak üzere “olağanüstü bir fırsat” ve “benzersiz faydalar” sağlama sözü verdi.

Ancak birçok e-posta ve resmi mektupta şirketler, organizatörlere karşılanmayan beklentiler ve yeşil bölge planlarındaki gecikmelerle ilgili derin endişeler hakkında şikâyette bulundular. Ayrıca, sponsor anlaşmalarının bir parçası olarak kararlaştırıldığı gibi, COP26 öncesindeki etkinlikler için bakanların her zaman müsait olmadıklarına dair şikayetleri de dile getirdiler.

Bir başka kaynak, etkinliğin kurumsal destekçilerinin birçoğunun düzenli olarak büyük etkinlikler için yüksek profilli sponsorluk anlaşmalarına katıldığını ve COP26 etkinliklerinin yavaş ilerlemesi karşısında şaşırdıklarını açıkladı.

Kaynak, etkinliği planlamakla görevlendirilen “çok genç, çok deneyimsiz” memurları, sponsorlar arasında öfke uyandıran “yukarıdan aşağıya bir kamu yaklaşımını” benimsemekle suçladı.

Enerji şirketi sponsorlarının – Hitachi, National Grid, Scottish Power ve SSE – özellikle hayal kırıklığına uğradıkları anlaşılıyor çünkü COP26’da başka hiçbir enerji markasının yer almayacağını düşünüyorlardı. Ancak BM’nin düzenlediği “mavi bölge” içerisinde rakip markalar da yer alacak.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi