;
Politika

COP25 Başkanlığına Takdir

Şehirler, bölgesel yönetimler, iş dünyası ve yatırımcılar Aralık ayında gerçekleşecek  COP25 başkanlığına gönderdikleri mektupta COP25’in “eyleme geçme zamanı” olarak nitelendirilmesini takdir ettiklerini belirttiler.

HABER: Gülce DEMİRER

Şehirler, iş dünyası ve diğer aktörlerden gelen eylemlerin hızı artıyor. BM’ye göre her beş insandan biri, iklim kriziyle mücadeleye yönelik harekete geçen şehirlerde ve bölgelerde yaşıyor. Ayrıca bu yönde harekete geçen binlerce şirketin toplam yıllık geliri, gayrisafi yurt içi hasılanın %40’ını oluşturuyor.

Bu ay yayımlanan bir rapora göre iklim kriziyle mücadeleye yönelik eylemlerin artması durumunda 2030 yılında emisyonların üçte bir oranında azaltılabileceği belirtiliyor. Bu noktada bu aktörlerin BM iklim sürecindeki rollerinin yeniden tartışılması gerekiyor.

Eylül ayında gerçekleşen BM İklim Eylemi Zirvesi’ni takiben, dünyanın önde gelen şehirlerinin temsilcileri, bölge yöneticileri, iş dünyası ve yatırımcılar 25. İklim Değişikliği Konferansı (COP25) başkanı Carolina Schmidt’e gönderdikleri mektupta COP25’in “eyleme geçme zamanı” olarak nitelendirilmesini takdir ettiklerini belirttiler.

BM süreci şu anda müzakereden uygulamaya geçiş sürecinde. Şehirler, bölgeler ve iş dünyasında yapılacak yenilikler, ulaşılacak başarılar ve istikrarlılık Paris Anlaşması kapsamındaki beş yıllık süreci olumlu yönde etkileyecek.

Şehirler, bölgeler ve iş dünyasının küresel iklim eylemleri BM süreciyle beraber ilerlemekten öte, artık zirvenin bir parçası haline geldi. 2015’te Paris’te gerçekleşen COP21’de ülkeler bütün aktörlerin Paris Anlaşması hedefleri uyarınca çalışması çağrısında bulunmuştu.

Ülkeler ayrıca, iklim zirvelerinde kendilerine alan ayırma konusunda, taraf olmayan paydaş taahhütleri hakkında güncellemede bulunma ve hükümetlerle birlikte çözüm üretme konularında zorunlu tutuluyor. BM’nin İklim Değişikliği İklim Eylem Portalı bu eylemleri takip ediyor ve bu eylemler her yıl İklim Eylemi Yıllığı’nda toplanıyor.

Etiketler