;
Bilim Ekonomi Politika

COP24 Öncesi Neler Yaşandı? İşte Zirveden Önceki Önemli Gelişmeler

Polonya’nın Katowice şehrinde dün (02.12.2018) başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi öncesinde tüm dünyada müzakereleri olumlu anlamda etkileyebilecek önemli gelişmeler yaşandı. İklim Haber, tüm bu gelişmeleri okuyucuları için derledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi (COP24) geçtiğimiz gün başladı. 14 Aralık tarihine kadar devam edecek zirvede Paris Anlaşması’nın etkin uygulanması için gerekli anlaşma kural kitabı, müzakerelerin temel maddelerinden biri olacak. Zirveden önce ise müzakerelere olumlu hava katacak uluslararası gelişmeler yaşandı. İşte o gelişmeler:

  • Arjantin’de müzakerelerden hemen önce düzenlenen G20 Zirvesi’nde de yoğun gündeme rağmen iklim değişikliği konusunda önemli kararlar alındı. Zirvenin sonuç bildirgesinde ilk defa 1.5 derece sınırına atıf yapılarak iklim eyleminin aciliyeti vurgulandı.
  • Avrupa Birliği, COP24 öncesi önemli bir adım attı. Avrupa Komisyonu, AB emisyonlarının 2050 yılında sıfırlanması için çağrıda bulundu. Avrupa Komisyonu uzun vadeli iklim planı sunumunda, 8 farklı senaryo içinden en iddialısını tercih ederek, emisyonların 2050 yılında net sıfır olması gerektiğini belirtti.
  • Ayrıca Fransa ile Çin, COP24’ten iki gün önce, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği (BMGS) ile birlikte basın açıklaması yaparak “iklim değişikliğini önlemek, çevreyi korumak, eşitsizlikleri ve yoksulluğu azaltmak için birlikte çalışmaya devam edeceklerini” duyurdu. Basın bülteninde aynı zamanda Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yayımladığı 1.5 derece raporuna da atıfta bulunuldu.
  • Zirvede en önemli tartışma konularından birini ise Paris Anlaşması’nın kural kitabı oluşturuyor. Paris Anlaşması’nın temel kurallarını detaylandıran metnin son şeklini alması için tarafların iki hafta mesai harcayacağı düşünülüyor. Kural kitabının Paris Anlaşması’nı tamamıyla işler hale getirmesi bekleniyor.
  • Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan rapora göre, 2030 yılında küresel seragazı emisyonları, küresel ısınmayı bu yüzyılda 2 derece tutmak için gereken seviyenin üzerine çıkıp 13 milyar ile 15 milyar ton arasında olabilir. Çalışma, küresel emisyonların 53,5 GtCO2e ile tarihteki en üst düzeye çıktığını ve düşüşe geçeceğine dair herhangi bir belirti olmadığını ortaya koyuyor. Raporda yapılan değerlendirmeye göre, 2030 yılı itibarıyla (küresel emisyonlarının %60’nı teşkil eden) sadece 57 ülkenin emisyonları inişe geçecek.