;
Politika

Çinli ve ABD’li Temsilciler İklim İşbirliğini Görüştü

Çin-ABD İklim Değişikliği İşbirliği Diyaloğu, Guangzhou kentinde düzenlendi.

2021 Çin’i Anlamak Uluslararası Konferansı’na farklı ülkelerden katılan temsilciler,  “COP26 Sonrası Küresel İklim Yönetişimi ve Çin-ABD İşbirliği”, “Çin-ABD Enerji Transferi ve Teknoloji İşbirliği” ve “Karbon Fiyatlandırması ve İklim Finansmanı” gibi konularını ele aldı.

Toplantılarda, olağanüstü iklim olaylarının küresel ölçekte daha önce görülmemiş sıklığa eriştiğine işaret edilirken, küresel iklim değişikliğine ortaklaşa yanıt vermede Çin ve ABD’nin sorumluluk almaktan kaçınamayacağının altı çizildi.

COP26’nın küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye yön verdiğine dikkat çeken katılımcılar, Çin ve ABD’nin iklim eylemini güçlendirme konusunda yayımladığı ortak bildiriyi övgüyle değerlendirerek, iki ülkenin iklim krizine karşı ortak çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Bunun yanında, iklim krizine yanıt vermek ve çok taraflı süreci hızlandırmak amacıyla Çin ile ABD’li temsilcilerin düzenli olarak toplanmaları üzerinde mutabakata varıldı.

2060 yılına kadar karbon nötrlüğünün sağlanması, Çin’in ulusal kalkınma stratejisi kapsamındaki hedefleri arasında bulunuyor. İklim değişikliği ve karbon nötrlüğü alanındaki uluslararası işbirliği de Çin diplomasisinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Çin ve ABD arasında iklim değişikliği ve karbon nötrlüğü alanındaki işbirliği ve diyaloğun ilerletilmesinin, iki ülkenin çıkarlarının kesiştiği noktaların artmasına, ilişkilerin iyileştirilmesine ve küresel yönetişimin optimize edilmesine de yardımcı olacağı belirtiliyor.

Çin Ulusal İnovasyon ve Kalkınma Stratejisi Araştırma Derneği’nin Tsinghua Üniversitesi ve California Üniversitesi’nin ortaklaşa “Çin-California Karbon Piyasası İşbirliği Araştırması”nı yürütmesine ve araştırmalarla ilgili ilerlemelerin paylaşılmasına destek verdiği açıklandı.

Etiketler