;
Ekonomi

Çin’in Yeni Yeşil Kalkınma Fonu’na 12 Milyar Dolar Kaynak

Çin, Yeni Ulusal Kalkınma Fonu ile ilk aşamada 88 milyar yuan topladı. Yeşil firmalara ve projelere yatırım yapmak için sağlanan bu ilk özel çevre fonunun, yeşil dönüşümü desteklemek ve kirlilikle mücadelede piyasanın rolünü güçlendirmesi bekleniyor.

Haber: Muyu Xu ve David Stanway

Çeviri: S. Sena Akkoç

Salı günü düzenlenen toplantıda Çevre Bakanlığından yetkililer, Çin’in yeşil projelere ve firmalara yatırım yapılmak için sağlanan ilk özel çevre fonunun birinci aşamasında 88 milyar yuan (12,59 milyar dolar) topladığını açıkladı.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’nın (MEE) finans sorumlusu Zou Shoumin’in açıklamasına göre Ulusal Yeşil Kalkınma Fonu, Yangtze nehri bölgesinin yeşil gelişimi gibi ulusal stratejik programlara yatırım yapmak için kullanılacak.

Fon resmi olarak 15 Temmuz’da MEE, Maliye Bakanlığı ve Şanghay yönetimi tarafından başlatıldı.

Çevre bakanı Huang Runqiu, açılış töreninde bu fonun Çin ekonomisinin “yeşil dönüşümünü” desteklemek ve kirlilikle mücadelede piyasanın rolünü güçlendirmek için tasarlandığını söyledi.

Çin, çevre programı için finansman kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor ancak kirli toprak ve suyu temizlemenin yüksek maliyetini karşılamak için yeni finansman mekanizmaları tasarlamakta zorlanıyor.

Zou, 2016-2020 döneminde merkezi hükümetin su kirliliği ile mücadele için 78,3 milyar, hava kirliliği için 97,4 milyar, toprak kirliliği için 28,5 milyar ve kırsal bölgelerdeki çevre sorunlarını çözmek içinse 20.6 milyar yuan tahsis ettiğini söyledi. “Ozon kirliliği ve PM2.5 temizliğini aynı anda koordine edeceğimiz için 14. Beş Yıllık Plan (2021-2025) boyunca hükümetin özellikle hava kirliliği alanında yatırım yapmaya devam edeceğini umuyoruz” dedi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi