;
Bilim Politika

Çin’in Karbon Nötr Taahhüdü Küresel Isınmayı 0.3 Derece Azaltabilir

Çin başkanı Xi Jinping’in 2060 öncesi karbon nötrlüğe ulaşma hedefi son yılların en anlamlı iklim politikası olabilir ve ulaşıldığı takdirde küresel ısınmanın bu yüzyıl içerisinde 0.2 – 0.3 derece azalmasını sağlayabilir.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping BM Genel Toplantısı’ndaki sürpriz açıklamasında dünyanın en büyük karbon üreticisi ilk kez iklim değişikliğine neden olan eylemlerini sonlandırma taahhüdünde bulundu.

Climate Action Tracker’e (CAT) göre, taahhüde ulaşıldığı takdirde bugüne kadar yapılan iklim taahhütlerinde öngörülen küresel ısınmada en büyük azalmayı sağlayacak.

CAT’ın arkasındaki iki organizasyondan biri olan Almanya merkezli Yeni İklim Enstitüsü’nden (NCI) Niklas Höhne, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bu, en azından son beş yıldaki küresel iklim politikasına ilişkin en önemli duyuru” dedi.

Yaklaşık 200 ülke, 2015 Paris Anlaşması kapsamında emisyonları azaltmayı taahhüt etti. CAT, bu taahhütlerin birleşik çabalarının 2100 yılına kadar 2,7 derece civarında küresel ısınmaya neden olacağını söyledi.

Çin, net karbon emisyonlarını 2060 yılına kadar sıfıra indirme sözü ile Paris taahhüdünü güncellerse, dünyanın 2.4-2.5 derece kadar ısınması bekleniyor.

Bu oran, bilim insanlarının, iklim değişikliğinin en şiddetli etkilerinden kaçınmamızı sağlayacak 1.5 derece sınırının çok üzerinde. Isınmayı bu seviyede sınırlamak için, küresel karbondioksit emisyonlarının 2050 yılına kadar net sıfıra düşmesi gerekecek.

Xi ayrıca Çin’in 2030’dan önce karbondioksit emisyonlarında zirveye ulaşacağını söyledi. Çin, dünyadaki karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %29’undan sorumlu.

CAT, birlikte dünyanın karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yarısını oluşturan Çin, AB’nin ve ABD’nin yüzyılın ortasını hedefleyen net sıfır emisyon taahhütlerinin 1.5 derece sıcaklık sınırını ulaşılabilecek hale getirebileceğini söyledi.

AB, 2050 yılı itibarıyla tüm seragazı net emisyonlarını sıfıra indirmeyi taahhüt etti ve yıl sonuna kadar daha iddialı bir 2030 iklim hedefi belirlemeyi planlıyor.

Ancak, ABD Başkanı Donald Trump böyle bir taahhütte bulunmadı ve ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çekti. Demokrat başkan adayı Joe Biden, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kazanırsa ülkeyi 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaştıracağını söyledi.

Climate Analytics’ten Bill Hare, Çin’in yeni karbon nötr olma vaadiyle ilerleyeceğinden emin olduğunu söyledi ve Pekin’in açıklamalarının “genellikle bunları başarmak amacıyla yapıldığını” belirtti.

Hare, Kuşak ve Yol altyapı girişimi kapsamında yenilenebilir enerji yatırımı arttıkça, Çin’in yurtdışında kömür enerjili elektrik santrallarının genişletilmesine yönelik çok eleştirilen desteğinin de “tersine dönebileceğini” söyledi.