;
Ekonomi

Çin’in Karbon Nötr Hedefi İçin 5 Trilyon Dolardan Fazla Yatırıma İhtiyacı Var

Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Çin’in 2060 itibarıyla  karbon nötrlüğe ulaşma hedefinin, 5 trilyon dolardan fazla yatırım gerektireceğini söyledi.

Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie, yeni yaptığı bir açıklamada, Çin’in 2060 itibarıyla karbon nötrlüğe ulaşma hedefinin, yenilenebilir enerji üretim kapasitesini de içerecek şekilde 5 trilyon dolardan fazla yatırım gerektireceğini söyledi.

Ülkenin Devlet Başkanı Xi Jinping, Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Çin’in 2060’tan önce karbon nötr olacağını söyledi. Bu dünyanın en büyük karbondioksit yayıcısının ilk kez iklim değişikliğine net katkısını sona erdirmeyi taahhüt ettiği an oldu.

Araştırma konsorsiyumu Climate Action Tracker’a göre taahhüte ulaşıldığı takdirde bugüne kadar yapılan herhangi bir iklim taahhüdünde öngörülen en büyük azalmayı sağlayacak.

Wood Mackenzie’nin tahminlerine göre, Çin’in hedefine ulaşması için güneş, rüzgar ve depolama kapasitelerinin 2020 seviyelerine kıyasla 2050 itibarıyla 11 kat artarak 5.040 gigawatt’a (GW) çıkması gerekiyor.

Danışmanlık, kömür enerjili güç kapasitesinin yarıya; doğalgazın ise 2019’daki seviyesine inmesi gerektiğini söyledi.

Firmanın Asya Pasifik pazarlar ve geçişler başkanı Prakash Sharma, “Değişimin en zorlu kısmı, yenilenebilir kapasite ilavelerinin yatırımı veya büyüklüğü değil, bununla birlikte gelen sosyal geçiş. Kömür kapasitesinin yarıya indirilmesi, kömür madenciliği işlerinin kaybına neden olacak ve gelirlerine ve istihdam üretimine bağlı olan illeri etkileyecektir” dedi.

Sonuç olarak, Çin hükümetinin kilit illerdeki kömür madenciliği faaliyetlerini sürdürmek için karbon yakalama ve depolama (CCS) teknolojisi ile kömürle çalışan elektrik santrallarını güçlendirmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Firma, Çin’in karbon nötr hedefinin önündeki en büyük engelin ulaşım ve endüstriyel sektörlerde, ölçeklenebilir düşük karbonlu alternatiflerin olmaması olduğunu söyledi. Danışmanlık şirketi, geçen yıl ülkenin bu iki sektör kaynaklı karbon emisyonlarının 5,7 milyar tona ulaştığını, bunun da kabaca ABD ve İngiltere’deki toplam emisyonlar kadar büyük olduğunu söyledi.

Woodmac, bu endüstrileri karbondan arındırmak için devlet sübvansiyonlarına veya karbon fiyatlandırmasına ihtiyaç duyacağını söyledi.

Sharma,”Çin’in büyük ağır sanayi ve makine sektörü göz önüne alındığında, Çin’in kalan emisyonlarını dengelemek için CCS kullanımı çok önemlidir. CCS olmadan Çin’in karbon nötr olma taahhüdü neredeyse imkânsız” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi