;
Politika

Çin’in En Büyük Çelik Üretim Şehri Kirlilikle Mücadele Planından Sapan Firmaları Cezalandıracak

Çin’in en büyük çelik üretim ve ağır sanayisi nedeniyle tarihsel olarak en kirli şehirlerinden olan Tangshan yerel yönetimi bütün işletmelerin şehrin çevre koruma planının şartlarını kesinlikle karşılaması gerektiğini söyledi.

Çin’in en büyük çelik üretim şehri Tangshan, Kuzey Çin’de haftalardır devam eden kirli hava kirliliğinin ardından acil durum kirlilik önleme planı kapsamında belirtilen adımları atmayan veya kirletici atıkları yasadışı bir şekilde boşaltmış olan firmaları cezalandıracağını açıkladı.

Belediye Başkan Yardımcısı Li Guifu Cumartesi gecesi acil bir belediye toplantısında yaptığı açıklamada, bütün işletmelerin şehrin çevre koruma planının şartlarını kesinlikle karşılaması gerektiğini söyledi.

Çelik ve çimento sektörleri de dahil olmak üzere kentin ağır sanayisindeki firmalara, yoğun şekilde kirlenen günlerde sülfürik dioksit veya nitrojen oksit gibi hava kirleticilerinin genel emisyonlarını %50 oranında azaltarak üretimi sınırlamaları veya durdurmaları söylendi.

Kuzey Hebei eyaletinin ekonomik merkezi olan Tangshan, ağır sanayisi nedeniyle tarihsel olarak Çin’in en kirli şehirlerinden biri. Aynı zamanda Pekin de dahil olmak üzere bölge için bir kirli hava kaynağı.

Çevresel gereksinimleri karşılamayan şirketlerin tüm kirletici deşarj izinleri iptal edilecek ve deşarj performans derecelendirmeleri “D” ye indirilerek üretimi askıya almaları sağlanacak.

Çin, 2021’deki ham çelik üretimini, karbon emisyonlarını azaltmak için geçen yıl ürettiği rekor 1.06 milyar tondan azaltma sözü verdi. Çelik sektörü, ülkenin toplam emisyonlarının %15’ini oluşturuyor ve diğer tüm üretim kategorilerinin de başında geliyor.