;
Ekonomi

Çin’in Emisyonları COVID-19 Toparlanmasından Bu Yana İlk Kez Azaldı

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, Çin’de karbon emisyonları COVID-19 toparlanmasından bu yana ilk kez düştü.

Yeni bir araştırma kömür açığı gibi nedenlerin bir sonucu olarak, Çin’in karbon emisyonlarının, koronavirüsten ekonomik toparlanmasının başlamasından bu yana ilk kez, üçüncü çeyrekte düştüğünü gösteriyor.

Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) baş analisti Lauri Myllyvirta, dünyanın en büyük seragazı yayıcısının karbon emisyonlarının bir yıl öncesine göre Temmuz-Eylül aylarında yaklaşık %0,5 düştüğünü söyledi.

Myllyvirta Perşembe günü Carbon Brief’te yayımlanan bir haberde, “Emisyonlardaki düşüş, Çin’in toplam emisyonlarında bir dönüm noktası ve 2030’dan önce zirveye ulaşma hedefinin yıllar öncesinde erken bir zirve noktası olabilir” dedi.

Düşüş, Çin’in COVID-19 sonrası ekonomik toparlanmasının inşaat ve ağır sanayi faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiği 2021’in ilk yarısında emisyonlardaki yaklaşık %9’luk bir artışın geri dönüşüne işaret ediyor.

Çin’in üç aylık emisyonlarının yıllık bazda en son düştüğü zaman, COVID-19’un ilk etkili olduğu Ocak-Mart 2020’deydi.

Araştırmacılar, Çin’in başlıca endüstrilerinin 2024 yılına kadar karbon zirvelerine ulaşabileceğini belirtmiş ve 2025 yılına kadar toplam emisyonlarda bir üst sınır çağrısında bulunmuş olsalar da, Çin’in önde gelen iklim müzakerecileri bu ayın başlarında Glasgow’da sona eren BM görüşmelerinde daha iddialı taahhütlerde bulunmamışlardı.

Sıkı kömür arzı ve rekor yüksek fiyatlar, üçüncü çeyreğin sonlarında Çin’in birçok bölgesinde elektrik kesintilerine neden olarak endüstriyel operasyonları vurdu ve konut kullanımındaki kömür kullanımını kesintiye uğrattı.

Bu arada Çin istatistik bürosu verilerine dayanan bir Reuters hesaplamasına göre, iki ana inşaat malzemesi olan ham çelik ve çimento üretimi önceki üç aya göre sırasıyla %16 ve %11 yavaşladı.

Çin, China Evergrande Group gibi yüksek borçlu firmaların olası çöküşü ve kredi riskinin ekonominin geneline yayılma olasılığına ilişkin endişeler arasında emlak kısıtlamalarını sıkılaştırdı.

Myllyvirta, “Çin hükümeti ekonomisini canlandırmak için daha fazla inşaat çalışmasını teşvik ederse, emisyonlar bu 10 yılın sonunda zirve yapmadan önce bir kez daha toparlanabilir” dedi.

Etiketler