;
Bilim

Çin’in Emisyonları 2018’de Beklenenden Daha Yavaş Arttı

Çin’in 28 Şubat’ta 2018 yılına ilişkin yayımladığı yıllık “istatistiki duyurusunu” değerlendiren CICERO’dan araştırmacılar, Çin’in karbondioksit emisyonlarının 2018’de beklenenden daha yavaş arttığını belirtiyorlar.

Çin’in Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), 2018’e ilişkin yıllık “istatistiki duyurusunu” geçtiğimiz Şubat ayının son gününde yayımladı. Duyuruda endüstriyel çıktı, enerji kullanımı ve diğer ekonomik, sosyal ve çevresel göstergeler gibi veriler yer alıyor.

Bu veriler üzerinden yola çıkan Norveç’teki CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi’nde kıdemli araştırmacılar Dr. Jan Ivar Korsbakken, Dr. Robbie Andrew ve yine aynı merkezin araştırma direktörü Dr. Glen Peters, Carbon Brief için kaleme aldıkları yazıda, Çin’in karbon emisyonlarının 2018’de beklenenden daha yavaş arttığını ortaya koyuyor.

Yazarlar, makalede, Çin’in emisyonlarının 2018 yılında neden arttığını, ülkenin 10 yıldaki evrimini ve endişeye neden olan veri sorununu tartışmaya açıyorlar. Çalışmada aynı zamanda, 2018 yılının dünya genelindeki fosil yakıt karbondioksit emisyonları tahmini güncelleniyor ve 2019’da nasıl değişebileceği üzerine tahminlerde bulunuluyor.

Açıklanan veriler, Çin’in karbondioksit emisyonlarının 2018’de %2,3 oranında arttığını, GSYH biriminde karbondioksit emisyonlarının %4,0 oranında azaldığını, GSYH’nın ise %6,6 oranında arttığını gösteriyor. Bu artış, Global Karbon Bütçesi 2018’de öngörülen %4,7 oranından daha yavaş olsa da, belirsizlik aralığı olan  +%2,0 ile +% 7,4 arasında yer alıyor.  Yazarlar, bu verileri ABD, AB ve Hindistan için güncellenmiş istatistiklerle birleştirerek, 2018’deki +%2,0’lik (+%1,2 ila +%3,3) küresel fosil yakıt karbondioksit emisyonu artışı için revize edilmiş bir tahmin aldı. Bu, yine, küresel emisyonların +% 2,7 (+%1,8 ila + %3,7) oranında arttığı görülen Kasım ayındaki tahminlere göre daha yavaş.

Carbon Brief’te yayımlanan yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.