;
Bilim

Çin Yine Alarm Verdi!

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, kış kısıtlamalarının sona ermesinin ardından artan endüstriyel çıktılardan dolayı Çin’in kuzeyinde yer alan başkent Pekin ve diğer 33 Çin kenti için yarına kadar geçerli olacak kirli hava uyarısı verildiğini açıkladı.

Cumartesi günü geç saatlerde Çin’in başkenti Pekin, bu ayın ikinci, 2018’in ise üçüncü turuncu kirlilik uyarısını açıkladı. Turuncu alarm, Çin’in dört katmanlı sisteminde en tepede yer alan kırmızının ardından en yüksek uyarı anlamına geliyor.

Sanayinin çıktılarını %30 ila %50 oranında sınırlandırmasını gerektiren uyarı, geçtiğimiz gün faaliyete geçerken yarına kadar sürecek.

Bakanlık, resmi WeChat hesabında yaptığı açıklamada, Zhengzhou ve Shijiazhuang’ın da dahil olduğu Pekin-Tianjin-Hebei ve çevresindeki bölgede de 28 Mart’a kadar turuncu alarmın uygulamaya konulduğunu ve emisyonları azaltmak için acil önlemler alacağını duyurdu.

Çin hükümeti, 28 kuzey kentinden Kasım ayının ortasından Mart ayının ortasına kadar çelik ve alüminyum gibi kirletici endüstrilere özel kısıtlamalar getirmesini talep etti, ancak bu kısıtlamalar çoğunlukla kaldırıldı.

Bakanlık, konut ısınmasından kaynaklanan emisyonların, ısıtma mevsiminin sona ermesiyle birlikte düştüğünü, ancak “endüstriyel üretim ve ürün taşımacılığının önemli ölçüde arttığını” söyledi.

Bakanlık, Pekin’in Ekim ayından Şubat ayına kadar 28 şehir arasındaki ortalama kirlilikte en büyük düşüşü gerçekleştirdiğini geçtiğimiz hafta açıklamıştı.

Başkentin bu yılki ilk turuncu alarmı 13 Ocak’tan 15 Ocak’a kadar sürdü. İkinci alarm ise 12-14 Mart tarihlerini kapsıyordu. Bu sene hiçbir kırmızı uyarı yapılmadı.