;
Ekonomi

Çin, “Yeşil” Kuşak ve Yolu Teşvik Ediyor, Ancak Kömür Yatırımını Destekliyor

Çin, geçtiğimiz Perşembe günü, kömür yatırımlarıyla ilgili artan endişe karşısında “uluslararası yeşil kalkınma koalisyonu”nu başlattı.

Çin Çevre Bakanlığı, ortak ülkelerdeki Çin yatırımlarını teşvik etmek amacıyla, Pekin’deki liderler zirvesinin bir parçası olarak “Yeşil Kuşak ve Yol” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Başkan Xi Jinping’in resmi ilerleme raporuna göre: “Kuşak ve Yol İnisiyatifi, yeşil kalkınma vizyonunu, yaşam tarzını ve yeşil, düşük karbonlu, döngüsel ve sürdürülebilir iş yapma biçimi vizyonunu sürdürüyor. Girişim, çevre koruma konusundaki işbirliğini güçlendirmeyi ve çevresel riskleri etkisiz hale getirmeyi taahhüt ediyor.”

Ancak, Çin’in yurtdışındaki enerji yatırımları, kömürü desteklemeye devam ederek küresel karbon bütçesini tehdit ediyor. Ortak kömür, petrol ve gaz çıkarları olan ülkeler de dahil olmak üzere, 30’dan fazla devlet başkanı zirveye katıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirveye katılmak için seyahate çıkmadan önce düzenlediği basın toplantısında girişimin “yeşillendirilmesinin” uluslararası iklim hedeflerine ulaşmak için önemli olduğunu söylerken “Sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir enerji ve geleceğe saygılı altyapı yatırımları için çok fazla yatırıma ihtiyacımız var” diye konuştu.

Yeşil düşünce kuruluşu Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne göre Çin, ülke dışındaki 102 gigawattlık kapasiteyi, yapım aşamasındakilerin ise % 26’sını finanse ediyor. Ülke, Batılı bankaların çok riskli gördüğü projeler için “son çare borç veren” konumunda.

ABD merkezli kampanya grubu NDRC ise 2018’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımın arttığını, ancak fosil yakıtlara verilen desteğe kıyasla bu yatırımların devede kulak kaldığını belirtiyor.

NRDC enerji politikası uzmanı Han Chen, “Bu ortak ülkelerde yenilenebilir enerji için büyük bir potansiyel var, ancak yenilenebilir enerji için büyük politikalar oluşturmuyorlar” diyor.

Jakarta Times’ta yer alan bir haberde, kampanyacı Pius Ginting, Endonezya hükümetini daha temiz hidroelektrik projeleri yerine dört kömür santralı için yatırım aramasını eleştiriyor.

E3G tarafından yaptırılan anket sonuçlarına göre Endonezya, Pakistan, Filipinler, Güney Afrika, Türkiye ve Vietnam vatandaşları yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtların önünde tutarak tercihlerini temiz enerjiden yana kullandılar. Anketin sonuçlarına göre, uzun vadeli kalkınma (ekonomi, sosyal, sağlık vb.) düşünüldüğünde Türkiye toplumu fosil yakıta kıyasla %86 oranında yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasından yana.

Çalışmanın sonuçları, tüm ülkelerde toplumsal karşılığı en yüksek olan enerji teknolojisinin güneş enerjisi olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye hükümetinin yabancı yatırımları teşvik etme önceliği söz konusu olunca ise, ankete katılanların %83’ü güneş enerjisine, %76’sı da rüzgar enerjisine yüksek öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyor.