;
Ekonomi

Çin: “Sınırda Karbon Düzenlemesi Ticaret İlkelerini İhlal Ediyor”

Çin, AB’nin planladığı sınırda karbon düzenlemesinin ticaret ilkelerini ihlal ettiğini söyledi.

Çin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB’nin dünyanın ilk karbon sınır vergisini uygulama planının, iklim sorunlarını uluslararası ilkeleri ihlal ederek ticarete genişleteceğini ve ekonomik büyüme beklentilerine zarar vereceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu bu ay, 2026’dan itibaren kirletici mallara bir Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) veya karbondioksit tarifesi uygulama planlarını ana hatlarıyla açıkladı.

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı sözcüsü Liu Youbin bir medya brifinginde, “CBAM esasen iklim değişikliği sorununu ticarete doğru genişletmek için tek taraflı bir önlemdir. Dünya Ticaret Örgütü ilkelerini ihlal ediyor ve küresel toplulukta karşılıklı güveni ve ekonomik büyüme beklentilerini ciddi şekilde baltalayabilir” dedi.

Çin’in, her ülkenin iklim değişikliği ile mücadelesinde ekonomik kalkınma düzeyini hesaba katması gerektiği konusundaki tutumunu yineledi ve karbondioksit tarifesinin ülkelerin sorunu çözme istekliliğine ve kabiliyetine ciddi şekilde zarar vereceğini söyledi.

Tsinghua Üniversitesi Endüstriyel Kalkınma ve Çevre Yönetimi Merkezi’ndeki araştırmacılar, Mayıs ayında yayımlanan bir makalede, dünyanın en büyük çelik ve çimento gibi endüstriyel hammadde üreticisi olarak, Çin’in sınır tarifelerinden en çok zarar görebilecek ülke olduğunu söyledi.

Ancak, etkinin zamanla azalacağını ve tarifenin Çin’in gelişimi üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkisi olacağına dair bir kanıt olmadığını da söylediler.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi