;
Politika

Çin Metan Emisyonu Azaltım Eylem Planı Yayımlayacak

Çin Çevre bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin’in kömür madenciliği, tarım ve petrol dahil olmak üzere kilit sektörlerdeki metan emisyonlarını araştıracağını ve ülke çapında bir metan emisyonu kontrol eylem planı yayımlayacağını söyledi.

Dünyanın en büyük iki seragazı yayıcısı olan Çin ve ABD, COP26 zirvesinde metan emisyonlarını azaltmak da dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğini hızlandırmak için bir anlaşma açıklamıştı.

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’na (MEE) bağlı olan iklim değişikliği departmanı yetkilisi Lu Xinming, “Bir metan eylem planının formülasyonu, Çin’in iklim değişikliği stratejisine aktif tepkisinin önemli bir çalışması ve Çin-ABD ortak bildirgesini uygulamak için önemli bir önlem” dedi.

Metan, enerji üretimi, çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi ve düzenli depolama alanlarındaki organik atıkların çürümesi sırasında yayılır. Atmosferde karbondioksite nazaran daha kısa bir ömrü var ancak dünyayı ısıtmada karbondioksite göre 80 kat daha güçlü.

En son resmi verilere göre, Çin’in metan emisyonları 2014 yılında 55,29 milyon ton olarak gerçekleşti ve ülkedeki toplam seragazı emisyonunun %10,4’ünü oluşturdu. Enerji sektörü metan emisyonlarının %45’ine katkıda bulunurken, tarım %40’ını oluşturdu.

Lu, “Çin’in metan emisyon kontrol durumu hakkında kapsamlı bir araştırma başlatacağız ve kömür madenciliği, tarım, katı atık ve atık su arıtma ile petrol ve doğalgaz sektörlerini hedef alan etkili emisyon azaltma önlemleri belirleyeceğiz” dedi.

Lu ayrıca MEE’nin kömür ve petrol endüstrilerinde metan emisyonlarının azaltılması ve kullanılması için standartlar belirleyeceğini ve şirketleri metan emisyonlarını azaltmaya teşvik edeceğini söyledi.

Çin’in bir karbon emisyonu ticaret platformu var, ancak metan için bir platform yok.

MEE, ülke çapında metan azaltımı eylem planının zaman çerçevesini ve ayrıntılı hedeflerini açıklamadı. Ancak kimliği açıklanmayan bir MEE yetkilisi, planın 2022’de yayınlanmasının hedeflendiğini söyledi.

China National Petroleum Corp ve Sinopec gibi bazı Çinli petrol ve gaz şirketleri metan emisyonlarını azaltmak için kendi hedeflerini belirledi.