;
Ekonomi

Çin İlk Ulusal Kuraklık Uyarısını Yayımladı

kuraklık

Çin şiddetli bir kuraklık yaşarken bir yandan da ekinlerini kurtarmak için mücadele ediyor.

Orman yangınlarıyla mücadele edip ekinleri Yangtze nehri havzasındaki kavurucu sıcaklıklardan korumak için uzman ekipleri harekete geçiren Çin, yılın ilk ulusal kuraklık uyarısını yayımladı.

Yeni yayımlanan ulusal “sarı alarm”, güneybatıdaki Sichuan’dan Yangtze deltasındaki Şanghay’a kadar olan bölgelerin haftalarca aşırı sıcak yaşamasının ardından geldi ve hükümet yetkilileri defalarca küresel iklim değişikliğini sebep olarak gösterdi.

Uyarı, Pekin ölçeğindeki uyarıdan iki puan geride.

Devlet haber ajansı Xinhua, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin’in merkezindeki Jiangxi eyaletindeki Yangtze’nin önemli havzalarından birinde yer alan Poyang Gölü’nün yılın bu zamanına kıyasla normal boyutunun dörtte biri kadar küçüldüğünü söyledi.

Devlet yayıncısı CCTV, Cuma günü yaptığı açıklamada, Chongqing’in güneybatı bölgesindeki 34 ilçede 66 kadar nehrin kuruduğunu söyledi. CCTV, yerel yönetim verilerine dayanarak, Chongqing’de bu yıl yağışın mevsim normallerine göre %60 azaldığını ve bazı bölgelerdeki toprağın ciddi derecede nemsiz olduğunu söyledi.

Çin’in hava bürosuna göre, Chongqing kent merkezinin kuzeyindeki Beibei bölgesinde sıcaklıklar Perşembe günü 45 dereceye ulaştı. Cuma sabahı Chongqing, ülkedeki en sıcak 10 yerden altısını oluşturuyordu ve Bishan bölgesinde sıcaklıklar daha şimdiden 39 dereceye yaklaştı.

Chongqing bölgesinin altyapısı ve acil servisleri, bölgede dağ ve orman yangınları patlak verdiği için itfaiyecilerin yüksek alarma geçmesiyle beraber bir baskı altına girdi. Sıcak çarpması vakalarında da artış olduğunu bildirildi.

Kuraklık ile Mücadele için Uzman Ekipler Kuruldu

Fuling bölgesindeki gaz kuruluşu da Cuma günü müşterilere “ciddi güvenlik tehlikeleri” ile uğraştıkları için bir sonraki duyuruya kadar arzı keseceklerini söyledi.

Chongqing tarım bürosu ayrıca, hassas mahsulleri korumak ve sonbahar hasadı öncesinde kayıpları telafi etmek için ekim alanını genişletecek uzman ekipler kurdu.

Çin acil durum bakanlığından Perşembe günü geç saatlerde alınan verilere göre, yalnızca Temmuz ayındaki yüksek sıcaklıklar 2,73 milyar yuanlık (400 milyon dolar) ekonomik kayba neden olarak 5,5 milyon insanı etkiledi.

Mevcut sıcak hava dalgasının ancak 26 Ağustos’ta azalmaya başlayacağı öngörülüyor.

4.5 milyon kilometrekarelik alanın geçtiğimiz ay içinde 35 derece veya daha fazla sıcaklık yaşadığını açıklandı ki bu ülkenin toplam alanının neredeyse yarısına denk geliyor. 200’den fazla meteoroloji istasyonu ise rekor sıcaklıklar kaydetti.

ABD ve Avrupa‘da kuraklık ile mücadele ediyor. Her iki kıtada da kuraklığın ekonomik etkilerinin şiddetlenmesi bekleniyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi