Ekonomi

Çin İklim Risklerini Ortadan Kaldırmak için “GSYH’nin Ötesinde” Düşünmeli

Ekonomistlerden oluşan bir ekip, Çin’i 2060 net sıfır emisyon hedeflerini gerçekleştirmek ve iklimin artan tehditlerini savuşturmak için GSYH büyümesi yerine “refah”a dayalı yeni bir kalkınma modelini benimsemeye çağırdı.

Yeni bir raporda, Dünya Bankası’nın iki eski baş ekonomistinin de yer aldığı bir ekip, Çin’i toplam fosil yakıt tüketimini sınırlamaya ve emisyonları azaltmak için ayrıntılı bir “yol” oluşturmaya çağırdı.

Rapor ve tavsiyeleri Çin hükümetine sunuldu. İngiltere’nin Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü başkanı ve raporun eş yazarı Nicholas Stern, gazetecilere verdiği demeçte, bunun Çin’in 2026-2030 “beş yıllık planında” yapıcı bir rol oynamasını umduğunu söyledi.

Raporda, eski kalkınma modelinin Çin’de son 40 yılda hızlı büyümeyi sağladığı, ancak dünyayı “ağır risk” altına soktuğu belirtildi.

Çin, 2030 yılına kadar emisyonları zirveye çıkarmayı hedefliyor, ancak şu anda hangi seviyede zirve yapacakları belirsizliğini koruyor. Stern, karar verme sürecine “netlik” getirmek için belirli bir sayısal hedef belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Rapor ayrıca Çin’i toplu taşımaya daha fazla önem vermeye ve fosil yakıtlı araçların ortadan kaldırılması için bir takvim belirlemeye çağırdı.

Bunların yanı sıra Çin’in bitki bazlı et ve süt ürünleri de dahil olmak üzere düşük karbonlu tarımı teşvik etmesi gerektiği belirtildi.

Çin, hızlı sanayileşmenin çevreye verdiği zararla ilgili endişelerin artmasıyla birlikte 2005 yılında “yeşil GSYH” denemelerine başlamıştı. 2006 tarihli bir hükümet raporu, çevresel kayıpların toplam GSYH’nin %3’ü kadar olduğu sonucuna vardı, ancak uzmanlar gerçek rakamın çok daha yüksek olduğuna inanıyorlardı.

Yeşil GSYH projesi 2009’da iptal edilmiş olsa da, Çin 2013’te “ne pahasına olursa olsun büyüme” modelini terk etme sözü verdi ve GSYH’nin artık yetkililerin değerlendirileceği tek kriter olmayacağını açıkladı.

Bazı eyaletler yakın zamanda, kalkınmanın çevresel maliyetlerini yansıtan yeni göstergeler oluşturma çabalarını yeniden başlattı; Çin’deki Hubei, bölgelere, nehirlere veya kalkınma projelerine uygulanabilecek bir pilot proje başlattı.

Yeni yayımlanan verilere göre Çin, iklim değişikliğine karşı en savunmasız 20 küresel bölgeden 16’sına ev sahipliği yapıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

STK’lardan 1 Mayıs Mesajı: İşçileri ve İklimi Koruyan Adil Dönüşüm Mümkün!

İklim ve çevre alanında çalışan 14 sivil toplum kuruluşu, iklim krizi ile mücadele ederken hem…

1 Mayıs 2024

Plastik Anlaşması’na Giden Yolda Kördüğüm

Küresel Plastik Anlaşması müzakerelerinin Ottowa ayağı, üretimin kısıtlanması konusunda anlaşma sağlanamadan sona erdi. 60’tan fazla…

30 Nisan 2024

G7 2035’e Kadar Kömürden Çıkmak için Anlaşmaya Vardı

Yedili Grup'un (G7) enerji bakanları, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik önemli bir adım olarak, kömürle çalışan…

30 Nisan 2024

Fosil Yakıt Şirketleri Vergilendirilerek 900 Milyar Dolar Toplanabilir!

Büyük fosil yakıt üreticilerinin vergilendirilmesiyle, iklim krizinden en çok etkilenen ve bu krize en az…

30 Nisan 2024

Afşin Elbistan İçin İmzalar Teslim Edildi: Yeni Santral Planları İptal Edilsin

Afşin-Elbistan'da yeni kömürlü termik santral planlarının iptal edilmesi için toplanan 16 bin imza, Çevre, Şehircilik…

30 Nisan 2024

İkizköy 3 Gündür Susuz: “İki Elimiz Yakanızda, Su İhtiyacımızı Acilen Giderin!”

İkizköy’deki yurttaşlar 3 gündür susuzlukla mücadele ediyor. Bölgedeki Yeniköy Kemerköy Termik Santralı suyun öncelikli kullanımına…

29 Nisan 2024