;
Politika

Çin COP28’te Fosil Yakıtlardan Çıkış Hedefini Gerçekçi Bulmuyor

Çin

Çin, küresel fosil yakıtlardan aşamalı çıkış hedefine “gerçekçi olmadığı” gerekçesiyle karşı çıkıyor. Ülkenin iklim elçisi, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonların karbon yakalama ve depolama teknolojisiyle azaltılabileceğini de sözlerine ekledi.

Çin’in iklim elçisi Xie Zhenhua yaptığı açıklamada, fosil yakıtlardan küresel ölçekte aşamalı olarak çıkılmasının gerçekçi olmadığını söyledi. Bu tutum, COP28 iklim müzakerelerinde fosil yakıtlardan çıkma kararının kabul edilip edilmeyeceğine dair tartışmaları alevlendirecek.

Çin ve Küreselleşme Merkezi tarafından sağlanan çeviriye göre, Pekin’de yaptığı konuşmada deneyimli müzakereci, “fosil enerjinin tamamen ortadan kaldırılmasının gerçekçi olmadığını” söyledi.

Yenilenebilir enerjinin hava koşullarına bağlı olduğunu, dolayısıyla “büyük ölçekli enerji depolama, elektrik enerjisi iletimi, akıllı şebekeler, mikro şebekeler gibi teknolojilerin henüz tam olarak olgunlaşmadığı durumlarda fosil yakıtların esnek ve yedek bir enerji kaynağı olarak hizmet etmesi gerektiğini” söyledi.

Fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonların karbon yakalama ve depolama teknolojisiyle azaltılabileceğini de sözlerine ekledi.

Çarşamba günü New York’ta düzenlenen iklim zirvesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise daha sert sözler söyledi: “G20 ülkeleri, fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını kırmalı, yeni kömürü durdurmalı ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın yeni petrol ve gaz lisanslarının 1,5 derece sınırını canlı tutmakla bağdaşmadığı yönündeki bulgularına kulak vermeli” demişti.

ABD, Çin ve İngiltere gibi ülkelerin, güçlü taahhütler vermemesi nedeniyle, konuşma yapamadığı zirveye katılan liderler ise, Guterres gibi, dünyanın fosil yakıtlardan bir an önce çıkması gerektiğini vurguladı.

Alman lider Olaf Scholz yaptığı konuşmada, COP28’de “başta kömür olmak üzere fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için herkesin güçlü bir kararlılığa sahip olması gerektiğini” söyledi.

Pasifik adası Tuvalu Başbakanı Kausea Natano ise “fosil yakıtlardan daha büyük bir tehdit yok” dedi.

Geçen yılki COP27 iklim müzakerelerinde, uluslardan oluşan geniş bir koalisyon, karar metninde fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için baskı yapmıştı. Hedef; Suudi Arabistan, İran ve Rusya gibi petrol ve gaz üreticileri tarafından engellenirken Çin sessiz kalmıştı.

Bu ay yapılan G20 toplantısında Çin dahil 20 büyük ekonominin liderleri fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaşamamıştı.

Yenilenebilir Enerji Hedefi

Ancak G20, yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarmayı denemeyi kabul etti ve Xie bu hedefe yönelik “açık bir tutuma” sahip olduklarını söyledi.

Bunun “farklı ulusal koşullar göz önünde bulundurularak, niteliksel ve niceliksel yönleri birleştirerek tüm taraflarca kabul edilebilir” olması gerektiğini de ekledi. Eski enerji sistemi ortadan kaldırılmadan, yeni enerji sistemlerinin kurulması gerektiğini belirtti.

Xie, yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanını yerine getiremeyen zengin ülkeleri de hedef aldı. Zengin ülkeler bu parayı bu yıl teslim edeceklerinden “emin” olduklarını söylüyor ancak rakamlar 2025’e kadar açıklanmayacak.

Xie, COP28’de kayıp ve zarar fonunun kurulması gerektiğini ve gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için çifte finansman hedefine ulaşmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılması gerektiğini de ifade etti.