;
Ekonomi

Çin Açık Deniz Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırdı

2021 yılında Çin’de yeni rüzgar ve güneş enerjisi kurulumları 100 GW’ın üzerinde gerçekleşti.

Çin Ulusal Enerji İdaresi, CCTV tarafından bildirildiği üzere 2021 için şebekeye bağlı yeni rüzgar kurulum rakamlarını açıkladı. Buna göre 16,9 GW açık deniz ve 30,67 GW kara tipi olmak üzere toplam 47,57 GW yeni rüzgarı enerjisi santralı kurulumu yapıldı.

Bu, bir yılda konuşlandırılan dünyanın toplam açık deniz rüzgar kapasitesinin neredeyse yarısına denk geliyor. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) ‘in 2021 açık deniz rüzgar raporuna göre, küresel açık deniz rüzgar kurulumları 2020 yılı sonunda 35,3 GW’a ulaşmıştı.

Çin, şu anda şebekeye bağlı açık deniz rüzgar gücü açısından dünyanın geri kalanını gölgede bırakıyor. Ülke, bir yılda, dünyanın geri kalanının son beş yılda kurabildiğinden daha fazla açık deniz rüzgar kapasitesi inşa etti.

2021 yılında Çin’de yeni rüzgar ve güneş enerjisi kurulumları 100 GW’ın üzerinde gerçekleşti. 47,5 GW kapasitelik rüzgar enerjisi ve 52,9 GW kapasitelik güneş enerjisi. 2020 yılında ise Çin120 GW ile bir rekor kırmıştı. Dünya, 2020 yılında Çin liderliğinde 6,1 GW açık deniz rüzgarı kapasitesi ekleyebildi.

Geçtiğimiz hafta, çoğunlukla yüzer rüzgar projeleri için toplam yaklaşık 25 GW’lık potansiyel rüzgar projelerine lisanslar verildiğinden, yüzer açık deniz rüzgar sistemlerinin kapsamı aniden büyüdü. Bu beklenmiyordu ve Japonya gibi derin kıyı şeridine sahip ülkeler tarafından rüzgarın büyük ölçekte inşa edilebileceğine işaret ediyor.