;
Ekonomi

Çin 2030 Yenilenebilir Enerji Hedefini Güçlendirecek

Çin’in Ulusal Enerji İdaresi (NEA), bu 10 yılda ülkenin temiz enerji programında bir artış yapılmasını planlıyor.

Çin’in Ulusal Enerji İdaresi (NEA), önümüzdeki 10 yıllık dönemdeki ülkenin temiz enerji programı hedefinde artış gerçekleştirmeyi düşünüyor. NEA, Çin’in elektriğinin %40’ını 2030 yılına kadar nükleer ve yenilenebilir kaynaklardan üretmesini önerdi.

Enerji analisti Yan Qin, Climate Home’a verdiği röportajda, teklifin “etkileyici ve oldukça önemli” olduğunu söyleyerek rüzgar ve güneş kapasitesinin hızlı bir şekilde yaygınlaştığını ima etti.

Qin, “NEA bu %40 hedefini araştırıyorsa ve şimdiden tüm şehirler için 10 yıllık hedefler koyuyorsa, katı şartlar eyalet hükümetlerinde [yenilenebilir] yatırımları artırması ve kömür birikimini yeniden gözden geçirmesi için güçlü bir baskı oluşturacaktır” dedi.

Öte yandan, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, bunun 2060 yılına kadar “karbon nötrlüğe doğru oldukça yavaş bir başlangıç” olduğunu söyledi.

NEA,%40’ın % 25,9’unun güneş, rüzgar ve nükleer gibi hidroelektrik dışındaki teknolojilerden geleceğini öne sürdü. Şu anda Çin, elektriğinin yaklaşık %28’ini yenilenebilir kaynaklardan; çoğunlukla hidroelektrik enerjiden sağlıyor.

Qin, NEA’nın önerisinin 2030 yılına kadar en az 1.500 GW rüzgar ve güneş kapasitesi anlamına geldiğini söyledi.

Bu, başkan Xi Jinping tarafından Aralık ayında gerçekleşen bir iklim zirvesinde açıklanan 1.200 GW hedefinden daha ileri gidilmesi anlamına geliyor. Xi ayrıca, Çin’in 2030 yılına kadar toplam enerji tüketiminin %25’inin fosil olmayan kaynaklardan gelmesini hedefleyeceğini söyledi.

Çin, Paris Anlaşması uyarınca, güncellenmiş bir 2030 emisyon hedefini BM’ye sunma süresinin gerisinde kaldı.

Myllyvirta, Climate Home’a NEA’nın önerdiği hedefin, karbondioksit emisyonlarının 2020’den 2030’a yaklaşık %5 artması ve 2025 ile 2030 arasında bir süre zirveye çıkması anlamına geleceğini söyledi.

NEA, son zamanlarda hükümet müfettişleri tarafından aşırı derecede kirlenmiş alanlarda kömürü desteklediği ve düşük karbonlu enerjiyi teşvik etmek için elinden geleni yapmadığı için eleştirildi.

Bu rapor, geniş çapta NEA ve liderlerine yönelik bir darbe ve Çin liderlerinden, çevre hedeflerinin eksikliğinin cezalandırılacağına dair bir uyarı olarak görüldü. NEA liderleri, Çin Devlet Konseyi’ne sunmak üzere bir “düzeltme planı” hazırlıyor.

NEA’nın temiz enerji teklifi, yerel enerji kurumlarına ve şebeke operatörlerine danışma için gönderildi. Görüşme 26 Şubat’ta sona erecek.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi