;
Ekonomi

Çin, 2017 Kömür Hedefini Tutturmakla Kalmadı, Geçti!

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın geçtiğimiz Perşembe günü Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi’ne dayandırdığı haberine göre Çin, 2017 yılında kömürle çalışan 65 GW’lık güç kapasitesini saf dışı bıraktı veya askıya aldı. Bu rakam, Çin’in, 2017 için belirlediği 50 GW’lık ulusal hedefini geçtiği anlamına geliyor.

Dünyanın en büyük kömür kullanıcısı olan Çin, kömür tüketimini azaltıp temiz enerji kullanımını artırarak hava kirliliği sorununun çözümü yolunda adım atma ve fosil yakıtların hakimiyetindeki enerji yapısını daha iyi hale getirme sözü verdi.

Ülke, 2020 yılının sonuna kadar toplam 109 GW kömürle çalışan enerji kapasitesini saf dışı bırakmayı veya durdurmayı hedeflerken toplam kömürlü güç kapasitesini 1.100 GW’ın altında tutmayı planlıyor.

Bununla birlikte, kömür, temiz enerji kullanımını artıracak boru hatları, depolama ve elektrik nakil hatları gibi yetersiz altyapı nedeniyle ülkenin ana yakıt kaynağı olmaya devam ediyor.

Çin’in kömür tüketimi, geçtiğimiz yıl, 2013’ten bu yana ilk kez yükseldi ancak Pekin’in kömürle ısınmayı gaz ya da elektrikle ısınmaya dönüştürme yönündeki baskıları karşısında toplam enerji tüketiminin bir bölümünü oluşturan kömür kullanımı %1,6 puan azalarak %60,4’e geriledi.

Xinhua aynı zamanda, PM2.5 olarak bilinen ve havadaki tehlikeli partiküllerin başlıca kaynaklarını oluşturan kükürt dioksit ve azot oksit emisyonlarının, 2017’de bir yıl öncesine göre sırasıyla %8 ve %4,9 oranında düştüğünü bildirdi. Bu düşüşler, her bir kirletici için %3’lük bir azalma hedefini geçti.

Çin, kömürden temiz enerjiye geçişe devam etmeyi ve önümüzdeki üç yılda daha katı hava kalitesi hedeflerini uygulamayı planlıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi