;
Ekonomi Politika

Çin 100 GW’ın Üzerinde Yeni Kömür Projesi Planlıyor

Greenpeace’in yeni bir açıklamasına göre, Çin’in eyaletleri 100 GW’ın üzerine yeni kömür projesi planlıyor.

Greenpeace Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin eyaletlerinin 2021’in ilk yarısında yeni onaylardaki düşüşe rağmen hâlâ 100 gigawatt’tan (GW) fazla yeni kömür enerjili elektrik kapasitesi kurmayı planladığını belirtti.

Greenpeace, yerel planlama ajanslarının 2021’in ilk altı ayında toplam 5,2 GW kapasiteli 24 yeni kömürlü termik santralı onayladığını söyledi.

Rakam, Çin’in karantina sonrası toparlanmasına yardımcı olmak için yeni projelerin arttığı bir yıl öncesine göre yaklaşık %80 oranında düştü, ancak Çin’in eyalet proje listelerine toplam planlanan kapasite 104,8 GW olarak girildi.

Bu ayın başlarında bir BM iklim paneli, küresel ısınmanın tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmaya yakın olduğunu söyledi ve emisyonları azaltmak için acil, hızlı ve büyük ölçekli eylem çağrısında bulundu.

Dünyanın en büyük enerji tüketicisi ve seragazı kaynağı olan Çin, karbon emisyonlarını 2030 itibarıyla zirveye ve 2060 itibarıyla net sıfıra getirmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Ancak, 2026 itibarıyla kömür tüketimini kesmeye başlamayacak. O zamana kadar, merkezi hükümet faaliyete geçecek yeni kömür projelerinin sayısını “kontrol etme” sözü verdi.

Pekin’deki Greenpeace iklim ve enerji kampanyacısı Li Danqing, “Kontrol mutlaka yeni kömür santrallarını onaylamamak anlamına gelmiyor, bu yüzden hâlâ yeni onaylar alıyoruz” dedi ve yerel yetkililerin hâlâ proje başlatma yetkisine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Li, “Merkezi ve yerel yönetim arasındaki dinamik en temel sorun. Bu nedenle, merkezi hükümetin sıkı bir şekilde denetlemesi ve kömürlü termik santral kapasitesinin genişletilmesini kontrol etmek için belirli politikalar uygulaması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Toplam 104,8 GW’lık kapasite, onaylanan ve inşaatına başlanan santralların yanı sıra henüz planlama aşamasında olan santralları da içeriyor. Kaç tanesinin tamamlanacağı ise belirsizliğini koruyor.