;
Politika

CHP’den Paris Anlaşması’nın Meclisten Geçirilmesi için Çağrı

CHP’li Özgür Özel, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda “mış” yaparak konuyu geçiştirdiğini ifade ederken, “Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te görüşülmesi ve onaylanması, ülkemiz için Karbon Sıfır Yol Haritası’nın hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin 2015’te imzaladığı ancak halen TBMM’de onaylamadığı Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’e getirilmesi için çağrı yaptı.

Özel, açıklamasında şunları kaydetti: “Dünya finans otoriteleri, iklim değişikliğini basit bir çevre problemi olarak görmemektedir. Artan sıcaklık, insanlar, doğa ve tüm canlılar için ölümcül sonuçlar yaratabilmektedir. İklim değişikliğinin toplum üzerinde yarattığı risk, önemli sonuçlar doğurmaktadır. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, merkez bankalarının sadece enflasyon hedefi, fiyat istikrarı değil yeşil finans, yeşil merkez bankacılığı, yeşil kredilerin tahsisi gibi konularda yönlendirilmesi gerektiğini ifade ederken ülkelerde bankacılık düzenleme kurulları, bankaların kredi portföylerinin karbon ayak izini açıklamayı zorunlu koşuyor. Dünyada önemi giderek artan ‘yeşil gündem’, maalesef ülkemiz gibi yüksek enflasyonlu ve Merkez Bankası’nın tartışmaların odağında olduğu bir ülkede tartışılamıyor.

“Millet Bahçeleri Yaparak İklim Değişikliğiyle Mücadele Edemezsiniz”

Finans sektörünün yeşil eksene çekilmesi amacıyla kurulan Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı, yeşil yatırımlar ekseninde sürdürülebilir bir finansman modeli yaratılmasına öncülük etme hedefindedir. Temmuz 2021 itibariyle 5 kıtadan 75 Merkez Bankası, burada üye statüsü ile yer almaktadır. Ayrıca Dünya Bankası, IMF ve uluslar üstü finansal kurumların da bulunduğu 13 gözlemci üyesi bulunmaktadır. Ülkelerdeki finansman modellerini iklim değişikliği çerçevesinde sistematik dönüştürmek için kurulan bu yapı içinde Türkiye yer almamaktadır. Türkiye’nin, iklime duyarlı politikalar izlemek, bu konuda finansman bulabilmek için bu yapıların içinde olması gerekiyor.

Millet bahçeleri yaparak iklim değişikliği ile mücadele noktasında arpa boyu yol gidemezsiniz. Bu konudaki duyarsızlığımız devam ederse iklim değişikliğine bağlı riskleri dikkate almadığımızda dünya ekonomisinin %88’ini temsil eden bu bankalarla ülkemizin iş yapabilmesi mümkün olmayabilir. Avrupa Yeşil Mutabakatı, tüm Avrupa kıtasının net-sıfır emisyonlu bir kıta haline gelmesini; yani 2050 yılına gelindiğinde atmosfere sıfır karbon emisyonu veren, çevreye dost bir gıda sistemi ve yeşil teknolojilerle donatılan, yeşil enerjili, yeşil finansmanlı, yeşil merkez bankacılığı anlayışında bir gelecek hedefliyor.

“İklim Değişikliği Gerçek Beka Sorunu”

Ülkemiz tüm dünyada iklim değişikliğiyle mücadelenin başlangıç noktası olarak görülen Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı, ancak onaylamadı. Dünyada Paris Anlaşması’nı onaylamayan 6 ülkeden biriyiz. Ülkemizin bir emisyon azaltım hedefi yok. Türkiye’nin 2015 yılında sunduğu ulusal katkı beyanı hedefi de artık geçerli değil. Gerçekçi bir referans senaryoyla yeni emisyon azaltım hedefinin belirlemesi gerekmektedir. Tüm bunlar Türkiye’yi dış politika alanında yalnızlaştırırken ve itibarsızlaştırırken bir tehdit de yaratmaktadır. Gerçek beka sorunu budur.

Trump yönetiminin yok saydığı iklim değişikliği konusunda Biden yönetimi dünyanın liderliğine soyunuyor; yeşil teknolojili yatırımlar ve yeşil istihdam hedefleri koyuyor. Finans sektörü yeşil politikalar ve öncelikler çerçevesinde yapılanıyor. İklim değişikliği konusunda alınacak aksiyonlar ülkelerin yönetişiminde ve diplomaside kritik önem taşırken Türkiye, ‘mış gibi yaparak’ konuyu geçiştiriyor. Geleceğimiz için, gençlerimiz için, ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için bir kez daha Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te görüşülmesi ve onaylanması; ülkemiz için Karbon Sıfır Yol Haritası’nın hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”