;
Politika

Çevrimiçi İklim Müzakerelerine İtirazlar Daha Fazla Gecikmeye Neden Olabilir

Koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze görüşmek çok riskli ancak kilit önem taşıyan yetkililer çevrimiçi resmi görüşmeler yapmayı kabul etmiyorlar. Tüm bu nedenlerden iklim müzakereleri daha fazla gecikmeyle karşı karşıya.

Perşembe akşamı, Kasım ayında Glasgow, Birleşik Krallık’ta yapılacak COP26 zirvesi öncesinde hazırlık müzakerelerine nasıl devam edileceğine dair 11 üyeli BM İklim Değişikliği bürosunun toplantısında bir çıkmaz yaşandı. Görüşmelerin çevrimiçi yapılmasına karşı en büyük direnç, toplantı hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, orta gelirli ülkelerden oluşan “benzer fikirlere sahip” bir gruptan geliyor. Aralarında İran ve Pakistan’ın da bulunduğu temsilciler, nasıl ilerleyecekleri konusunda hükümetleriyle istişare etmek için daha fazla zaman istedi.

Hindistan, bu ay İngiltere COP26 brifinginde “sanal müzakerelerin yüz yüze görüşmelerin yerini almaması gerektiğini” söyledi ve “gelişmekte olan birçok ülke için dezavantajları” olduğunu öne sürdü.

Temel itiraz, gelişmekte olan ülkelerdeki müzakerecilerin zayıf internet bağlantıları nedeniyle tam olarak katılmasını zorlaştırabileceği üzerine. Bazı katılımcılar gece yarısı çalışmak zorunda kalacağından saat dilimi farklılıkları da bir sorun oluşturuyor.

Müzakereciler bazı temel konularda istişareler ve gayri resmi görüşmeler gerçekleştirirken, Aralık 2019’dan bu yana İspanya’nın Madrid kentinde resmi bir görüşme yapılmadı.

Avustralya, Kolombiya, Kosta Rika, Gana, Lübnan, Meksika, Norveç, İsviçre ve Avrupa Birliği, sekreterliğe, Haziran ayında “gerekirse sanal formatta” gerçekleşecek ara görüşmeleri destekleyen bir yazı yazdı. 25 Şubat tarihli mektupta, “müzakerelerimizdeki mevcut ilerleme hızıyla ilgili endişeleri” dile getirdiler.

Mektupta, “Sanal müzakereler asla tercih edilen seçenek olmasa da Glasgow’daki müzakerelerimizin başarılı sonuçlarına ulaşmak için tek seçeneğimiz onlar. Bunu yaparken, kapsayıcılık, şeffaflık ve temsil ilkelerini desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye yazdılar.

Her yıl BM iklim zirveleri arasında gerçekleşen ara görüşmeler genellikle BM İklim Değişikliği merkezinin bulunduğu Almanya’nın Bonn kentinde yapılır.

Bu toplantıda, Paris Anlaşması Kural Kitabı’nın üç yıl gecikmiş ve çözülmemiş son konuları üzerinde ilerleme kaydedilmesi bekleniyor. İklim diplomatları, yeni bir küresel karbon piyasasının kurallarını ve emisyon azaltımlarını bildirmek için şeffaflık çerçevesini ve ülkelerin iklim planları için ortak bir zaman dilimini henüz kabul etmiş değiller.

Bu ayın başlarında BM başkanı António Guterres, iklim krizinin müzakerelerinin daha fazla ertelenemeyeceğini savunarak müzakerecileri uyum sağlamaya çağırdı. Yetkililere, BM bölgesel merkezlerini müzakerecilerin istikrarlı internet bağlantısına erişmeleri için kullanılabilir hale getirmeleri talimatını verdi.

Stockholm Çevre Enstitüsü’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Richard Klein, iklim müzakerelerini kısmen veya tamamen çevrimiçi hale getirmek için gerekenleri araştıran küçük bir araştırmacı grubunun parçası.

Klein “Bunun uygulanabilir olduğunu düşünüyorum, ancak bu yıl mümkün olup olmadığından emin değilim. Teknik düzeyde, bağlantıyla ilgili sorunlar zordur ama çözülebilir; ancak zaman farklılıkları “en büyük engellerden biri” olarak kalıyor” dedi.