;
Ekonomi

Çevre Bakanları Koronavirüs Paketlerinin Adil ve Yeşil Olmasını İstiyor

Pazartesi günü gerçekleşen sanal toplantıya katılan 30 ülkenin çevre bakanı salgın sonrası ekonomik iyileştirme planlarının iklim değişikliği eylemini de desteklemesini istiyor.

Haber: Megan Rowling

Çeviri: Çisil Sevinç

Pazartesi günkü (27 Nisan) açıklamaya göre, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan çabalar enerji dostu binalar, elektrikli taşıtlar ve diğer yeşil önlemleri kapsayarak eşitsizlik ve iklim değişikliği mücadelesinde kullanılabilir.

Almanya ve İngiltere’nin yönettiği ve 30 ülkenin katıldığı iki günlük sanal iklim diyaloğunda karar alıcıların üzerinde durduğu nokta, COVID-19 karantinaları sonucu oluşan küresel durgunluk bertaraf edilirken gezegeni ısıtan fosil yakıtlara geri dönülmemesi gerektiği oldu.

Alman Çevre Bakanı Svenja Schulze, “Başka bir krize odaklanmış olmamız iklim krizinin geçtiği anlamına gelmiyor. Koronavirüs krizi dünya genelinde pek çok insana büyük bir krizde yaşamın nasıl olduğunu gösterdi” dedi.

Schulze, yenilenebilir, temiz rüzgar ve güneş enerjisine dönüşüm için “Mümkün, bütçe dostu ve hayatlarımızı iyileştiriyor” yorumunda bulundu.

Alman hükümeti, Petersburg İklim Diyalogu’nun koronavirüs salgınının aciliyeti kalktığında yeşil ekonomik iyileşmenin nasıl olacağına odaklanacağını söylemişti.

Diyalogda aynı zamanda COP26’nın 2021’e ertelenmesine karşın ülkelerin iklim değişikliği eylemlerini nasıl ileriye taşıyabileceklerine de yer verildi.

Avrupa, Asya, Afrika ve Latin Amerikalı bakanlar açıklamalarında koronavirüs salgını ve küresel ısınmanın etkileriyle aynı anda mücadele eden ülkelerin iş birliğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Bazı bakanlar ise yoksulluk nedeniyle sağlık ve iklim tehditlerinin en riskli halkası olduklarından savunmasız ülke ve topluluklara destek olunması gerektiğini vurguladı.

Ruanda Çevre Bakanı Jeanne d’Arc Mujawamariya, “COVID-19 krizi, toplumlarımızdaki kabul edilemez eşitsizlikleri ortaya çıkardı. Eşitliği sağlamak için çok daha fazla çalışmalıyız. Ancak yeni işler yaratmaları uğruna kirlilik yayan endüstrilere de aman vermemeliyiz” dedi.

Tanınmış İngiliz ekonomist Nicholas Stern, haftalardır kapalı kalan büyük ve küçük ölçekli işletmeler karşısında hükümetlerin önceliğinin istihdamı korumak ve iş kayıplarını önlemek olduğunu söyledi.

Stern’e göre, ekonomiler muhtemelen yaz ve sonbahar döneminde iyileşmeye başladığında, geleceğin işlerine doğru bir dönüşüme gidilmeli ve ağır karbon enerjisi kullananların ve havayolu şirketlerinin daha temiz koşullarda çalışması sağlanmalı.

Londra Ekonomi Okulu (London School of Economics) profesörü Nicholas Stern sözlerine “Enerji verimliliği konusunda pek çok şey yapabiliriz: Elektrik yollarının ve tren altyapısının döşenmesi, şehirlerin yeniden tasarlanması, ormanların ve toprakların yapılandırılması… Hızla yapabileceğimiz pek çok şey var” şeklinde devam etti.

Climate Action Tracker’ın Pazartesi günü (27 Nisan) yayımlanan bir araştırmasına göre, küresel salgının ekonomik tahribatları sonucu fosil yakıtlar ve endüstriden kaynaklanan küresel karbon emisyonlarının bu sene %4 ila %11 oranında düşmesi bekleniyor.

Araştırmada emisyonların 2021’de de düşebileceği ihtimali yer alıyor.

Ancak araştırmayı yürüten bilim insanları hükümetleri düşük karbonlu kalkınma stratejilerinden vazgeçmemeleri konusunda uyardı. Eğer var olan iklim politikaları uygulanamazsa, emisyonların geri sıçrama ve hatta öngörülen 2030 tahminlerinin üzerinde seyretme ihtimali de bulunuyor.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu genel sekreteri Sharan Burrow, salgın sonrası dönemde sürdürülebilir kalkınmaya odaklanılmasının ve küreselleşme sonucu dışlanan işçilerin birleştirilmesinin temel gereklilikler arasında yer aldığını belirtti.

Burrow, iklim değişikliği eylemi ve mali açıdan savunmasız olanlara odaklanan bir sosyal koruma barındıran yeni bir karma ekonomik yaklaşım çağrısında bulundu.

Burrow sözlerini “Eğer bugün bu adımı atmazsak, muhtemelen iklim tahribatının yol açacağı bir sonraki krizde dirençli olamayız” şeklinde sonlandırdı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi