;
Politika

“Çarşı İklim Değişikliğine Karşı”

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı, “Çarşı İklim Değişikliğine Karşı” yazılı pankart ile iklim mücadelesine ve 2 Aralık Pazar günü Polonya’nın Katowice kentinde başlayan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne (COP24) dikkat çekti.

Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı, dün akşam saatlerinde Vodafone Arena Stadı’nın önünde sergilediği “Çarşı İklim Değişikliğine Karşı” yazılı pankart ile iklim mücadelesine ve COP24 iklim zirvesine dikkat çekti.

2 Aralık Pazar günü Polonya’nın Katowice kentinde başlayan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP24) dünya basınının ele aldığı en önemli konular arasında yer alıyor. 14 Aralık tarihine kadar devam edecek zirvede Paris Anlaşması’nın etkin uygulanması için gerekli anlaşma kural kitabı, müzakerelerin temel maddelerinden biri olacak.

Türkiye’nin COP24’deki Konumu

Türkiye, uluslararası hukuka göre, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) çerçevesinde gelişmiş ülke listesinde ve bu listede olan gelişmiş ya da geçiş ekonomisi olmayan tek ülke. Bu kapsamda, “özel koşulları” da kabul edilmiş bir ülke. Ancak, Türkiye’nin, iklim finansmanı ve emisyon azaltımına daha fazla katkı vermesi beklenen gelişmiş ülkeler listesinden (EK-1) çıkma önerisi müzakerelerin gündemine alınmadı. Türkiye halen Çerçeve Sözleşme’de EK-1’de, yani gelişmiş ülke kategorisinde bulunuyor. Ancak Türkiye, EK-1 ülkesi olması nedeniyle Yeşil İklim Fonu (GCF) ve Temiz Kalkınma Mekanizması (CDM) altındaki desteklerden yararlanamıyor. Gelişmiş ülke sınıflandırması neticesinde Yeşil İklim Fonu ve Temiz Kalkınma Mekanizması gibi desteklere mevcut durumda ulaşamadığı için Paris Anlaşması’nı da onaylamıyor.