;
Politika

C40 Belediyeleri Koronavirüsle Mücadele İçin Harekete Geçti

C40 şehirlerinden belediye başkanları, koronavirüsle mücadelede kamu sağlığını iyileştiren, eşitsizlikleri azaltan ve iklim değişikliğini kapsayan bir ekonomik iyileştirme planı oluşturmak için bir araya geldi.

Dün (15 Nisan), koronavirüs kriziyle mücadele kapsamında sürdürülebilir ekonomik iyileşme için C40 şehirleri yerel görev gücü kurdu. COVID-19 Mücadelesi İçin Küresel Belediyeler Görev Gücü (TheGlobal Mayors COVID-19 Recovery Task Force) önde gelen belediyelerin küresel çapta iş birliği yaparak koronavirüsle mücadele kapsamında, insanların işlerine geri dönebilmesini sağlarken iklim krizini de önlemeyi amaçlıyor.

Belediyeler, büyük kamusal yatırımları şehir ekonomileri için kirlilik ve yoksulluğun azaltılmasını, kamu sağlığının iyileştirilmesini ve krizlere karşı dayanıklılığın artırılmasını temel alarak nasıl ‘yeni normaller’ yaratılabileceğini tartışacak.

C40 Başkanı ve Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti’nin ev sahipliğinde, 25 ülkeden 40’tan fazla belediye başkanının ve şehir liderlerinin dün (15 Nisan) sanal olarak gerçekleştirdiği buluşmada Görev Gücü, koronavirüs krizi boyunca vatandaşları nasıl koruyacağına dair deneyimlerini paylaştı. C40 Belediyeleri ve kıdemli şehir yetkilileri, koronavirüs krizi süresince düzenli olarak iş birliği içinde bilgi ve çözüm paylaşımları gerçekleştiriyordu.

Belediye görev gücüne başkanlığı Milan Belediye Başkanı Giuseppe Sala yapacak. İtalya’nın Lombardy bölgesinin başkenti olan Milan koronavirüsten en kötü etkilenen bölgelerden biri. Görev gücünde yer alan bazı belediye başkanlarının daha önceden benzer uzmanlıkları da bulunuyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Sierra Leone’un başkenti Freetown Belediye Başkanı Yvonne Aki Sawyerr, 2014-15 Ebola salgını süresince Sierra Leone Ulusal Ebola Müdahale Merkezi’nde müdürdü.

Giuseppe Sala, “Önceliğimiz vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve COVID-19salgınının üstesinden gelmek. Bununla birlikte, bu benzeri görülmemiş krizin yarattığı korkunç günlük etkilere bakarken, halkımızı gelecekte nasıl güvende tutacağımıza da göz önünde bulundurmalıyız”dedi.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti ise, “Belediyeler, her türlü zorlukta en ön safhada yer alıyor. Koronavirüs krizi de istisnai bir durum değil”sözlerini ifade ederken C40 Yöneticisi Mark Watts, “Ulusal hükümetlerin yetersiz iş birliğine karşın, dünya çapından şehirlerin belediye başkanları koronavirüsle acilen mücadele için bir araya geliyor, tıpkı süregelmekte olan iklim kriziyle mücadele edildiği gibi” dedi.

C40 ayrıca, koronavirüs krizi sırasında uluslararası iş birliği ve bilgi paylaşımının yanı sıra, C40 Knowledge Hub’da kritik öneme sahip kaynakları da elinde bulunduruyor. C40, belediye başkanlarının mevcut sağlık krizinin zorluklarına karşı küresel müdahaleye yardımcı olması için Bloomberg Philanthropies ile ortaklık kurdu. Kurul Başkanı Michael Bloomberg, C40 şehirlerine Sağlıklı Şehirler Ortaklığı (Partnership for Healthy Cities) vasıtasıyla kaynak sağlıyor.

Bloomberg, “Bugün başlattığımız görev gücü belediye başkanlarına;hayatları koruyan, insanları tekrar işe döndüren ve iklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme kaydetmeye devam eden güçlüiyileştirme programları oluşturmak için işbirliği yapmalarına yardımcı olacak” dedi.

Görev gücü öte yandan, ekonomistler, iş dünyası, şehirler ve işçi ve genç hareketleriyle de iş birliği kurarak kapsayıcı ve birleştirici bir koronavirüs mücadele planı ortaya koyacak.