;
Ekonomi

Büyük Yatırımcılardan Hükümetlere Fosil Yakıt Desteklerini Sona Erdirme Çağrısı

41 trilyon dolarlık varlığı kontrol eden yatırımcılar grubu, dünya liderlerini net sıfır hedeflerini desteklemeye çağıran ortak bir bildiri imzaladı.

41 trilyon dolar değerinde varlıkları kontrol eden yatırımcılar, dünya çapında hükümetlere fosil yakıtlara verilen desteği sona erdirmeleri ve küresel ısınmadan kaynaklanan hasarı sınırlamak için karbon emisyonlarında hızlı düşüşler için hedefler belirlemeleri çağrısında bulundu.

Dünya varlıklarının neredeyse üçte birini yönetim altında tutan 457 yatırımcı, hükümetleri önümüzdeki 10 yılda karbon emisyonlarını azaltma planlarını “önemli ölçüde güçlendirmeye” ve 2050 itibarıyla net sıfır emisyon için ayrıntılı hedefler getirmeye çağıran ortak bir bildiriye imza attı.

İmzacılar arasında Aviva, HSBC Asset Management, Legal and General Investment Management ve M&G dahil olmak üzere en büyük İngiliz varlık yöneticileri vardı. Diğer büyük destekçiler arasında Allianz Global Investors, Amundi, Axa, BNP Paribas ve Nomura Asset Management yer aldı.

Mektupta yatırımcılar, “sürdürülebilir COVID-19 ekonomik toparlanma çabaları” ve yeni kömür santrallarının yasaklanması gibi fosil yakıtların yakılmasını azaltmaya yönelik önlemler çağrısında bulundu ve kömür ve diğer fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması için son tarihler belirledi.

Mektupta, “Dünya çapındaki kurumsal yatırımcıların ve hükümet liderlerinin iklim kriziyle mücadele için hedeflerini arttırma ve eylemi hızlandırma gücüne sahip olduğu önemli bir on yılın başındayız. Rotamızı hemen değiştirmezsek, dünya bu yüzyılda 3 derecenin üzerinde ısınabilir ve bu Paris Anlaşması’nın hedefinin çok ötesinde” denildi.

Geçtiğimiz ay büyük petrol şirketi hissedarlarının iklim isyanları, bir “dönüm noktasının” yaklaştığına dair iyimserliği tetiklese de, yatırımcılar iklim krizi konusundaki söylemlerini eylemle desteklemedikleri için aktivistlerden eleştiri aldı.

Özellikle Avrupa dışındaki bazı gecikmelere rağmen, yatırım camiasındaki pek çok kişi, iklim risklerinin değerlendirilmesini şirket seçimi için temel bir gereklilik olarak görmeye başladı.

Mektubu imzalamayanlar arasında dünyanın en büyük yatırımcısı BlackRock ve en yakın rakibi Vanguard bulunuyor. Ancak, endeks izleme fonlarının en güçlü “üç büyük” sağlayıcısının üçüncüsü olan State Street Global Advisors mektubu imzaladı.

Diğer imzacı olmayanlar arasında ise JP Morgan, Goldman Sachs ve BNY Mellon dahil olmak üzere geniş varlık yönetimi kollarına sahip bazı ABD bankacılık gruplarıydı.