;
Politika

Büyük Moda Firmaları Yeşil Hedeflerde Geride Kalıyor

Business of Fashion tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, listelenen en büyük 15 moda şirketi, Paris Anlaşması’nın sosyal ve çevresel hedeflerini ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı karşılama konusunda geride kalıyor.

Moda endüstrisi hakkında çevrimiçi yayıncılık yapan Business of Fashion, raporunda aralarında Kering, Adidas, H&M’in de bulunduğu en büyük beş şirketin bilgilerini – lüks, spor giyim ve sokak modası- olarak üç kategoride ayırarak gelir bazında kamuya açıkladı.

Moda endüstrisi, tüketiciler ve hükümetler tarafından eylemlerini temizlemesi için artan bir baskı altında. Dünya Ekonomik Forumu tarafından alıntılanan istatistikler, endüstrinin küresel seragazı emisyonlarının en az %4’ünden sorumlu olduğunu gösteriyor.

Business of Fashion’ın raporu, performanslarını BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve emisyon, atık, işçi hakları, su ve malzemelerle ilgili Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirecek 16 hedefi karşılama yolunda ilerleyen 100 şirketi puanladı.

Ayrıca, şirketleri şeffaflık veya bir şirketin uygulamaları hakkında mevcut ne kadar bilginin olduğuna göre de sıraladı.

Kering 49 puanla en üst sırada, 9 puanla Under Armour ise en düşük sırada yer aldı. Şirketler için ortalama puan 36 idi.

Raporda, “Opak çalışma uygulamaları ve neyin ‘iyi’ ilerlemeyi oluşturduğunun belirsiz tanımları, meseleleri daha da karmaşık hale getirerek, endüstrinin nerede olduğuna ve eylemini düzeltmek için hangi adımların gerekli olduğuna dair net bir resim oluşturamıyor” dendi.

Kering ve Nike şeffaflık konusunda en iyi performansı gösterirken, PVH Corp, Levi Strauss ve VF Corp emisyonları azaltma çabalarında en üst sırada yer aldı.

Under Armour, LVMH’nin bir puan daha düşük olduğu işçi hakları dışındaki tüm sıralamalarda en düşük puanı aldı.

Hermes, LVMH ve Richemont’nun puanları, altı kategoride (emisyonlar, atıklar, işçi hakları, malzemeler ve şeffaflık) yüksek sokak modası şirketleri H&M, Inditex, Gap ve Levi Strauss’tan ortalama daha düşüktü.

Ortalama olarak, şirketler israf ve işçi hakları konusunda en kötü performansı gösterdi. Uniqlo’nun sahibi olduğu Fast Retailing, Under Armour ve Richemont, altı hedef arasında en düşük ortalama puana sahip.

Kering sürdürülebilirlik şefi Marie-Claire Daveu, şirketin Business of Fashion tarafından verilen takdirle gurur duyduğunu söyledi. Raporun tüm şirketlerin hedeflerinin gerisinde kaldığının altını çizdiği sorulduğunda, sürdürülebilirliğin “uzun, hiç bitmeyen bir yolculuk” olduğunu belirtti.

Adidas, 2025’e kadar faaliyetlerinde ve 2050’ye kadar tedarik zincirlerinde iklim nötrlüğünü sağlamak için ortaklarıyla yakın çalıştığını söyledi.