Politika

Bristol Ekolojik Acil Durum İlan Etti

İki sene önce iklim acil durumu ilan eden Bristol kenti, biyoçeşitlilik kaybı üzerine ekolojik acil durum ilan etti. Bu ilan ile birlikte, iklim değişikliği karşısında daha çok insanın harekete geçmesi umut ediliyor. 

Haber: Steven Morris

Çeviri: Çisil Sevinç

Bristol’de çoğu kuş ve böcek türünün ve bazı memelilerin yerel olarak azalmasıyla birlikte ekolojik acil durum ilan edildi.

Belediye Başkanı Marvin Rees ve yerel örgüt liderleri Salı günü (4 Ocak) şehrin bir tepesinde buluşarak kararı bildirdi.

Belediye meclisi, kılıç kırlangıcı ve çekirgekuşu gibi bazı kuş türlerinin neredeyse tamamının artık Bristol’de bulunmadığını açıkladı. Ayrıca Birleşik Krallık’ın birçok şehir ve kasabasında kirpi ve yarasa gibi memelilerin yanında endişe edici şekilde arı ve böcek kayıpları yaşanıyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Bristol, iklim acil durumu ilan eden ilk Birleşik Krallık yetkilisi ünvanına iki yıl önce sahip olmuştu. Gelecek aylarda ekolojik acil durumla mücadele için bir plan da geliştirilecek. Dikkat çekici acil durum kararının örgütleri harekete geçirmesi umut ediliyor.

Rees, “Vahşi yaşamımızı iyileştirmek için geç kalmış sayılmayız. Beraber çalışarak elimizdeki son şansı iyi değerlendirip şehrimizdeki doğayı ve vahşi yaşamı toparlamalıyız. Bu acil durum ilanı tüm şehri bir araya getirerek eyleme geçmeye odaklanmamızı sağlayacak” dedi.

“Bağlılığımız parkların ve yeşil alanların ötesine geçiyor. Binalarımızın, sokaklarımızın ve açık alanlarımızın vahşi yaşamı desteklemesini sağlamalı, doğa dostu bir şehir yaratmalı ve bunları sağlayacak gelişmelere imza atmalıyız” dedi.

Öncelikler arasında vahşi yaşam alanlarının yıkımını önlemek ve şehrin her bölgesinde vahşi yaşama katkı sağlayacak alanlar yaratılması bulunuyor.

Avon Vahşi Yaşam Vakfı (Avon Wildlife Trust) CEO’su Ian Barrett, iklim ve ekolojik acil durumlarının her yerde hissedildiğini söyleyerek “Ulusal hükümetlerin veya uluslararası organların liderliğini bekleyemeyiz. Ortaklaşa bir eylemle Bristol’ü vahşi yaşamın geliştiği ve doğanın serpildiği bir şehre dönüştürebileceğimizi göstermeliyiz” dedi.

Barrett ifadesine “Bu girişim, bir zamanlar bahçelerimizde; şehirdeki park, sahil ve yeşil alanlarda bulunan kılıç kırlangıcı, çekirgekuşu, kirpi ve kelebek gibi çok sevilen türlerin sonsuza dek kaybolmasını önlemek için” sözlerini ekledi.

Bristol’de yeşil meclis üyesi Carla Denyer, “Yeni kurullar ve komiteler kurmaya gerek duymadan iklim acil durumuyla mücadele edebileceğimizi biliyoruz ve bu ekolojik acil durum için de geçerli” dedi.

“Mücadele yollarından birisi, ekosistemi dengede tutan bitki ve hayvanlar için doğal yaşam alanları oluşturarak yeniden yabanlaştırılan bölgeler yaratmak. Bu fikir, Bristol için daha az süslenmiş parklar anlamına gelse de, aynı zamanda yol sınırları ve otobüs duraklarına yeni bir amaç kazandırmış oluyor”.

Bazı yeşil kampanyacılar ise Bristol havalimanını genişletme planlarına karşı çıkmayan belediye meclisini eleştirdi. Komşu belediye meclisi Kuzey Somerset’in bu planları Pazartesi günü (10 Şubat) tartışması planlanıyor.

Önceki Haberler

Türkiye Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisini COP29’da Duyuracak

Türkiye'nin iklim başmüzakerecisi ve bakan yardımcısı Varank, Türkiye'nin uzun dönemli iklim değişikliği stratejisinin hazırlandığını aktarırken COP29…

10 Mayıs 2024

2024’ün İlk Çeyreğinde Doğal Afetler 45 Milyar Dolarlık Kayba Neden Oldu

Aon'un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre 2024 yılının ilk çeyreğinde meydana gelen önemli afetler…

10 Mayıs 2024

G7 Bakanlar Toplantısı: “1,5 Derece Vurgusu Önemli Fakat Somut Adımlar Yetersiz”

G7 Zirvesi öncesi İtalya’da bir araya gelen iklim, enerji ve çevre bakanları, küresel ısınmayı 1,5…

10 Mayıs 2024

Hakkari’de Maden Nöbeti 19. Gününde; “Sonuç Alana Kadar Devam Edeceğiz”

Hakkari’nin Kavaklı köyünde 2007’den bu yana devam eden maden faaliyetlerine karşı köylülerin 22 Nisan’da başlattığı…

9 Mayıs 2024

Türkiye İstilacı Türlerle Mücadeleye Yönelik Eylem Planını Açıkladı

181 istilacı türün yer aldığı yeni veri tabanı, biyolojik çeşitliliğin ve geçim kaynaklarının korunmasına yardımcı…

9 Mayıs 2024

Türkiye’nin Elektrik Üretiminde İthal Kömür Birinci Sırada

2023 yılında elektrik üretiminin %22,38’ini üreten ithal kömür santralları, tarihte ilk kez diğer enerji kaynaklarını…

9 Mayıs 2024