;
Bilim Politika

Brezilya Ordusu Amazon’daki Ormansızlaştırmayla Mücadelede Başarısız Oldu

Brezilya hükümetinin verilerine göre, Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun Amazon yağmur ormanlarında artan çevresel yıkımla mücadele için askeri görevlendirmesine rağmen ormansızlaştırma arttı. 

Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nün (INPE) verilerine göre, Amazon ormanlarının Brezilya bölümündeki tahribat Mayıs ayında, bir önceki yılın Mayıs ayına göre, %12 arttı.

Ocak ayından Mayıs’a kadar ormansızlaştırma, bir yıl önceki aynı periyoda göre %34 artarak New York şehrinin iki katından daha büyük bir alan olan 2032 kilometrekareye yükseldi.

Bolsonaro, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında orman yangınlarının durdurulmasına yönelik uluslararası itirazlarda da yaptığı gibi orduyu Mayıs ayında Amazon ormanlarına gönderdi.

Greenpeace Brezilya’da orman kampanyacısı Cristiane Mazzetti, “Ordu Mayıs ayında alandaydı ancak ormansızlaştırma oranları yükselmeye devam etti. Dolayısıyla bu ormansızlaştırmanın azalması için etkili bir yöntem değil” dedi.

Mazzetti, orduyu tek seferlik görevlendirme yerine hükümetin güçlendirilmiş, kalıcı ve uzun vadeli planlar ve Bolsonaro’nun zayıflatmaya çalıştığı Ibama gibi çevre kurumlarıyla çalışarak Amazon’u koruması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Bolsonaro ordunun görevini 30 gün daha uzattı.

Bolsonaro, halkı yoksulluktan kurtaracağını iddia ederek Amazon’u kalkındırma çalışmalarını hızlandırdı; ancak çevre savunucuları Bolsonaro’nun politikalarını yasadışı ağaç kesenleri, çiftçi ve arazi spekülatörlerini güçlendirmekle suçluyor.

Uydu haritalandırma girişimi olan Mapbiomas tarafından geçtiğimiz ay paylaşılan veriler ise 2019’da Brezilyadaki ormansızlaştırmanın illegal olarak gerçekleştiğini gösteriyor.

Bilim insanları dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’un korunmasının önemine dikkat çekiyor. Amazonlar iklim değişikliğiyle mücadelede yüksek oranlarda karbondioksitin emilmesinde rol oynuyor.

Ormansızlaşma 2019’da 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. INPE Çarşamba günü yayımladığı 2019 ormansızlaşma rakamlarına yönelik ön hesaplama verilerindeki % 29,5’i  %34 şeklinde revize etmişti.