;
Politika

“Brezilya İklim Değişikliği Politikasında Öncü Rol Oynayacak”

iklim değişikliği

Brezilya’nın yeni Çevre Bakanı Marina Silva, Brezilya’nın iklim değişikliği ile mücadelede öncü bir rol oynamaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Brezilya’nın yeni Çevre Bakanı Marina Silva, iklim değişikliği ile mücadele ve ormansızlaşmaya son vermek için olağanüstü bir sekreterlik oluşturulduğunu ve göreve yeni başlayan Devlet Başkanı Lula da Silva‘nın idaresinde güçlü bir iklim politikası kurmayı planladığını duyurdu.

Lula, iklim değişikliğini durdurmak için hayati bir biyom olan Amazon’da ormansızlaşmayı durdurma sözü vererek Pazar günü göreve başladı. Çevre korumayı kolaylaştıran ve ormansızlaşma oranının kendi döneminde 15 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına izin veren aşırı sağcı selefi Jair Bolsonaro’nun politikalarını hızla iptal etti.

Silva göreve gelirken yaptığı konuşmada, “Çevre gündemi önceki hükümet tarafından yok edildi. İklim değişikliği politikası, Brezilya’nın dünyada çevresel bir parya haline geldiği noktaya kadar tasfiye edildi” dedi.

Silva, önde gelen bir çevreci olarak Lula’nın birinci ve ikinci dönemlerinde beş yıl boyunca aynı bakanlık görevini sürdürmüştü.

O sırada ormansızlaşmada önemli bir düşüşü denetledi. Bu, Lula’nın yasa dışı ormansızlaşmayı durdurma kampanyası taahhüdünü yerine getirmesine yardım etmek için yeniden ele alması gereken bir görev.

Bakan, bakanlığında bir yeşil ekonomi departmanı kurulacağını duyurdu, ancak düşük karbon ekonomisine geçişin bir gecede olmayacağını söyledi.

Lula hükümetinin aradığı uluslararası yardıma atıfta bulunarak, “Bu sihirli bir şekilde olmayacak. Sütunları yerleştireceğiz, ancak kaynaklara ve ortaklıklara ihtiyacımız olacak” dedi.

Silva, Brezilya’nın bir çevre lideri olarak öne çıkan rolünün geri kazanılmasının, Güney Amerika ticaret bloğu Mercosur’un, Amazon Ormanları’nın kontrolsüz bir şekilde yok edilmesiyle ilgili endişeler nedeniyle ertelenen Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasını sonuçlandırmasına yardımcı olacağını söyledi.