;
Ekonomi

Bosna 5 Yıl İçinde Temiz Enerjiye 2 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

Bosna önümüzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerji projelerine toplam 2 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. AB’nin itirazlarına rağmen kömürle çalışan elektrik santralları ise devrede kalmaya devam edecek.

Bosna’yı oluşturan iki bölge, AB rehberliğini takip etme ve fosil yakıtlardan üretimin 2050 yılına kadar aşamalı olarak sona erdirilmesi taahhüdünde bulundular. Mevzuatta değişiklik yapmak ve termik santralları kapatmakta ise geciktiler.

Bosna Hersek Federasyonu Enerji Bakanı Nermin Dzindiç, Adriyatik’in Neum kentinde düzenlenen bir enerji konferansında, “Enerji istikrarını, sosyal olarak kabul edilebilir bir şekilde güvence altına almak için enerji geçişine devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Elektrik ihraç eden tek Balkan ülkesi Bosna. Bu elektriğin neredeyse tamamı kömür ve hidroelektrik kaynaklardan üretiliyor.

Dzindic, Federasyonun önümüzdeki üç yıl içinde hidro, rüzgar ve güneş projelerine 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını ve yenilenebilir kaynakların gücüne yaklaşık 600 megavat (MW) eklemeyi planladığını söyledi. Ancak çoğu kömürle çalışan elektrik santralının da en az 2035 yılına kadar çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Dzindic, “Şu anda Bosna-Hersek fosil yakıtlardan vazgeçecek durumda değil” dedi. Sırp Cumhuriyeti mevkidaşı Petar Djokiç, AB’nin sürece yardım etmesini beklediğini söyleyerek bu sözleri yineledi.

Djokiç, Sırp Cumhuriyeti’nin de önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 1 milyar dolar değerindeki projelerle ek 600 MW’lık temiz enerji yatırımı yapmayı planladığını söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi