;
Politika

Boris Johnson: “Ciddi Adımlar Atmazsak Yarın Çocuklarımız İçin Çok Geç Olacak”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, COP26’daki konuşmasında “İnsanlık iklim değişikliği konusunda zamanını çoktan aştı” derken, BM Genel Sekreteri Guterres ülkelerden her yıl iklim eylem planlarını güncellemelerini talep etti.

İklim değişikliğinin en feci etkilerini önlemek için kritik öneme sahip 26. Taraflar Konferansı (COP26) başladı ve büyük sanayi ülkelerinin iddialı yeni taahhütler üzerinde anlaşmaya varamaması nedeniyle görevi daha da yıldırıcı hale geldi.

İskoçya’nın Glasgow kentindeki COP26 konferansı, G20 ekonomilerinin 1.5 derece hedefi için “anlamlı” eylemlerde bulunma konusunda anlaşmaları ancak yeterli somut taahhütte bulunmamalarından bir gün sonra başladı.

Roma’daki G20 görüşmeleri yalnızca net emisyonları “yüzyıl ortasına kadar veya civarında” durdurmanın “temel düzeyini” kabul etti ancak kömürün ülkeler içinde aşamalı olarak durdurulması için bir zaman çizelgesi belirlemedi ve metan emisyonlarını azaltma vaatlerine dair güçlü bir çıkışta bulunmadı.

Fosil yakıt sübvansiyonlarını “orta vadede” aşamalı olarak kaldırma taahhütleri, 2009’da Pittsburgh’daki G20 zirvesinde de verilmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson zirvenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “İnsanlık iklim değişikliği konusunda zamanı çoktan aştı. Kıyamet saatinde gece yarısına bir dakika kaldı ve şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Bugün iklim değişikliği konusunda ciddi adımlar atmazsak, yarın çocuklarımız için çok geç olacak.”

Johnson konuşurken, İsveçli aktivist Greta Thunberg, milyonlarca destekçisine liderleri ihanetle suçlayan bir açık mektup imzalama çağrısını retweet etti.

Açık mektupta, “Bu bir tatbikat değil. Dünya kırmızı alarmda. Gezegenimiz yıkıma uğrarken milyonlarca kişi büyük acılar çekecek-vereceğiniz kararlarla bizi bekleyen korkunç bir geleceği ya yaratacaksınız ya da önleyeceksiniz. Bunu belirleyecek güç sizin elinizde” deniliyor.

“İklim Eylem Planları Her Yıl Güncellenmeli”

Boris Johnson’dan sonra söz alan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, zirve öncesinde yalnızca belirli sayıda ülkenin 2050 yılında net sıfır emisyon hedefi koyduğunu belirterek, ülkelerin daha önce olduğu gibi her beş yılda bir değil, her yıl iklim hedeflerini güncellemeleri gerektiğini ifade etti. Guterres, “1.5 dereceye kadar planlar her yıl güncellenmeli. Fosil yakıtlara verilen sübvansiyonlar sona erene, karbon fiyatı olana ve kömür aşamalı olarak kaldırılana kadar” dedi.

G20 ülkelerinin emisyonların %80’inden sorumlu olduğunu belirten Guterres, bu sebeple bu ülkelerin daha fazla sorumluluğu olduğunu da sözlerine ekledi.

Liderlerin birçoğu, iki haftalık müzakerelerin başlangıcında Glasgow’da sahneye çıkacaktı.

Kömür, petrol ve gazın nasıl azaltılacağı ve yoksul ülkelerin küresel ısınmaya uyum sağlamasına nasıl yardımcı olunacağı konusunda dünyanın en büyük emisyon salanlarından bazıları arasındaki anlaşmazlık, işleri kolaylaştırmayacak.

ABD’nin önünde açık ara en büyük seragazı salan ülkesi olan Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping’in, resmi bir programa göre bugün konferansta yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

Kremlin, ABD ve Suudi Arabistan ile birlikte dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden biri olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in herhangi bir görüşmeye video bağlantısıyla katılma planlarından vazgeçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’nin ardından Glasgow’daki COP26’ya hareket etmesi beklenirken Türkiye’ye geri döndü. Erdoğan Glasgow programını “yetersiz güvenlik” gerekçesiyle iptal etti.