;
Politika

Boris Johnson: “Bütün Ülkelerin İngiltere gibi Net Sıfır Emisyon Hedefi Olmalı”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iklim değişikliği ile mücadelede 2020 yılının önemine vurgu yaparak, sıfır net emisyon hedefleri için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

2020 BM İklim Zirvesi’nin 2050 yılına kadar bütün ülkelerin net sıfır emisyonu hedeflemesi çağrısı ile birlikte, zirveye ev sahipliği yapan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson bu sabahki (4 Şubat) konuşmasıyla yıla başladı.

2015 Paris Anlaşması çerçevesinde kabul edildiği üzere yaklaşık 200 ülkenin yeni iklim planlarını 2020 yılında sunması gerekiyor.

2020 Zirvesi 9-20 Kasım tarihlerinde İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşecek. Johnson, yerine yeni birini atamak üzere müzakerelere başkanlık etmesi planlanan Claire O’Neill’ı Cuma günü (31 Ocak) görevden almıştı.

Claire O’Neill ise, Boris Johnson’ın COP26 ev sahipliğinde liderlik ve katılım açısından büyük eksikleri olduğunu ve iklim sorununu anlamadığını itiraf ettiğini söyledi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) 2019’da sunduğu Emisyon Açığı raporu gayet net bir şekilde “Devletlerin 1.5 derece hedefleri için 2020’de Ulusal Niyet Beyanlarını (NDCs) gözden geçirmeleri ve mevcut taahhütlerini de beş katına çıkarmaları gerekiyor. 2 derece hedefi için ise üç katına çıkarılmalı” diyordu.

Londra Bilim Müzesi’nde konuşma yapan Boris Johnson, “COP26’ya ev sahipliği yapmak Birleşik Krallık ve diğer devletler için iklim değişikliği ile mücadeleyi kuvvetlendirmek adına önemli bir fırsat. 2050’de net sıfıra ulaşma hedefi için bu yıl planlarımızı sunarken, diğerlerini de net sıfır emisyon taahhütleri göstermeleri konusunda teşvik ediyoruz” dedi ve “Gezegenimizi korumaktan daha önemli bir sorumluluğumuz yok ve Birleşik Krallık hiçbir görevi bu kadar gururla üstlenemezdi. 2020 yılı, herkes için daha temiz ve yeşil bir geleceğin seçildiği ve küresel ısınmayı tersine çevirdiğimiz yıl olmalı” diye ekledi.

Başbakan, en kısa zamanda net sıfır hedefine ulaşmaları için uluslararası girişimlere daha temiz ve yeşil teknoloji, doğal yaşam alanlarının korunması ve iklim değişikliği etkilerine karşı direnci güçlendirmek gibi alanlarda yatırımlar yapmaları çağrısında bulundu.

Sir David Attenborough’un da katıldığı etkinlikte Başbakan Johnson, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kayıpları ile mücadele konusundaki bağlılığını güçlendirerek doğanın onarılmasının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Emisyon azaltımı için acil eylem planını sunan Birleşik Krallık hükümeti, en geç 2035 yılında benzinli ve dizel araçların satışını sonlandırmayı planlıyor.

Londra merkezli Energy and Climate Intelligence Unit yöneticisi Richard Black, “Glasgow’a giden yolda, net sıfır hedefini sunmayan bir küresel liderlik olamaz. Boris Johnson hükümeti bu hedefleri içselleştirmeli ve bu şekilde hareket etmeli. Birleşik Krallık COP26 başkanını seçerken durumların karmaşıklığını ve diplomasiyi anlayacak, müzakere ve arabuluculuk yeteneğine sahip bir isim düşünmeli” dedi.

Birleşik Krallık halen 2050 net sıfır hedefine yaklaşamadı. İklim Değişikliği Komitesi (CCC) geçen seneki açıklamasında, hükümetin iklim lideri olabilmesi için zirve öncesi hedeflerini yoluna koyması gerektiğini söylemişti.

Düşünce kuruluşu Green Alliance’ın Pazartesi günü (3 Şubat) yayımladığı Net Zero Policy Tracker’da bunun altı çizildi. Program, gelecek aylarda kampanyacı, gazeteci ve diğer gözlemciler için hükümetin ilerlemesini izleyebileceği bir araç haline gelecek. İklim Değişikliği Komitesi ise resmi kararını Haziran ve Eylül aylarında verecek.