;
Politika

BM’den Mektup: “Tüm Devletlerin İklim Değişikliğini Engellemek İçin Yasal Yükümlülükleri Var”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, iklim değişikliğini engellemek ve etkilerini azaltmak için uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde tüm devletlerin yasal yükümlülükleri olduğunu bildirdi ve iklim değişikliğine karşı “etkili, tutkulu, acil ve insan hakları temelli” adımlar atmaya davet etti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, gelecek ay Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı (COP24) öncesinde tüm devletlere açık mektup gönderdi. Mektubunda dünyada milyonlarca insanın iklim değişikliği tehdidi altında bulunduğunu vurgulayan Bachelet, toplantıya katılacak ülkeleri iklim değişikliğine karşı “etkili, tutkulu, acil ve insan hakları temelli” adımlar atmaya davet etti.

Bachelet, “İklim değişikliği şu anda bile insanların yaşamlarını, hakların etkin bir şekilde kullanılmasını ve hepimizin bel bağladığı ekosistemleri etkiliyor” ifadesini kullandı. İklim değişikliğinin sonuçları ve küresel ısınmaya dikkati çeken Bachelet, “Bütün milletler, ekosistemler, halklar ve yaşam biçimleri kolay bir şekilde ortadan kalkabilir” uyarısında bulundu.

Bachelet, tüm devletlerin uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde iklim değişikliğini engellemek ve etkilerini azaltmak için yasal yükümlülükleri olduğunu vurgulayarak, harekete geçilmemesi durumunda insanlığın telafisi mümkün olmayan zararlar göreceğini kaydetti.