;
Politika

BM: Küresel Karbon Emisyonları 2030’a Kadar Yüzde 16 Artacak

Küresel emisyonların 2030 itibarıyla 2010 seviyelerine göre %16 artması, 1.5 derece hedefini imkansız kılıyor. 

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımlanan yeni bir analizi, ABD ve Avrupa Birliği’nin 27 üye devleti gibi büyük emisyon kaynakları da dahil olmak üzere birçok ülkenin yeni karbondioksit azaltım planlarına rağmen, küresel karbondioksit emisyonlarında artış olacağını gösteriyor.

BM İklim Değişikliği Sentez raporuna göre, hükümetlerin 2020’nin başından beri ortaya koyduğu planlar uyarınca, küresel emisyonlar 2030 itibarıyla 2010 seviyelerine göre %16 artacak. Bu da sıcaklıkların sanayi öncesi dönemin 2.7 santigrat derece üzerine çıkacağı anlamına geliyor. Bu oran aynı zamanda iklim bilimcilerinin Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5 dereceyle ısınmayla sınırlandırma hedefine ulaşmak için gerekli olduğunu söylediği %45’lik kesinti hedefinden çok uzakta.

Paris Anlaşması’na göre ülkeler her beş yılda bir Ulusal Katkıları’nda geliştirme yapmalı. Ancak BM raporunda bilim insanları, anlaşmaya imza atan 191 ülkeden yalnız 113’ünün eylem planında ilerleme kaydedildiğini vurguluyor.

BM İklim Değişikliği’nden Patricia Espinosa, “Bu rapor bize gerçekten uyanmamız gerektiğini gösteriyor. Ama aynı zamanda hâlâ 1.5 derece hedefinde ilerlemenin mümkün olduğunu gösteriyor. En son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu, bu pencerenin açık olduğunu belirtti. Bu çok küçük bir pencere, ama bana göre 1.5 derece hedefi hâlâ geçerli” dedi.

Kasım ayında yapılacak COP26 iklim zirvesi yaklaşırken umutlu olmak için bazı nedenler var. Birincisi, raporun, Çin’in 2030’dan önce emisyon zirvesine ulaşma ve sonrasında düşürme taahhüdü gibi, BM’ye henüz resmi olarak sunulmamış planları saymaması. İkincisi ise, %16’lık artışın, gelişmiş ülkelerden gelecek daha fazla finansman veya desteğe bağlı olan gelişmekte olan ülkelerin planlarındaki taahhütleri görmezden gelmesi. Üçüncü olarak da, Paris Anlaşması kapsamında yeni planlar ortaya koyan 113 tarafa bakıldığında, emisyonlarının 2030 itibarıyla 2010 seviyelerine kıyasla %12 azalacağı görülüyor.

Greenpeace International’dan Jennifer Morgan, “Bugünkü rapor, ilerleme konusunda umut verici bir tablo çizmiyor. Hükümetler, küresel topluluğa hizmet etmek yerine, kazanılmış çıkarları iklim hedefleri gibi sunmasına izin veriyor” dedi.