;
Politika

BM İklim Eylemi Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan da Konuşma Yapacak

BM İklim Eylemi Zirvesi’nin taslak programı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede “Yaşam, İş ve Yeşil Hareketler” oturumunda söz alacak ve konuşma yapacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısı ile 23 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan İklim Eylem Zirvesi’nin taslak programı kamuoyu ile paylaşıldı.

Taslak programa göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirvede duyuru yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Live, Work ve Move Green” (Yaşam, İş ve Yeşil Hareketler) adlı oturumda söz alacak ve karbondan arındırılmış yapılı çevre, sürdürülebilir taşımacılık sistemleri ve kentsel dönüşüm için özel olarak tasarlanmış finans ve teknik destek mekanizmaları hakkında somut eylem duyurusu yapacak.

Antonio Guterres zirve duyurusunu yaparken, “Söz değil somut eylem” demiş, zirvede somut eylem açıklaması yapmayacak olan liderlere izin vermeyeceğini açıklamıştı. Özellikle dört temel alanda somut iklim eylemi beklediğini ifade eden BM Genel Sekreteri Japonya, Avustralya, Brezilya ve Suudi Arabistan’a zirvede söz vermediğini de açıklamıştı.

Zirvede Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Hindistan, Çin, Endonezya, Rusya, Şili ve Finlandiya başta olmak üzere 75 ülke lideri duyuru yapacak. Bunun yanı sıra özellikle özel sektörden de önemli duyurular gelecek. Allianz, Danone, Bank of England ve European Investment Bank gibi birçok kurum ve kuruluş somut iklim eylemlerini ortaya koyacak.