;
Politika

BM: İklim Değişikliğini Yavaşlatmak İçin Acil Metan Azaltımı Gerekiyor

Önümüzdeki hafta yayımlanacak BM raporuna göre, küresel ısınmayı yavaşlatmak ve sıcaklıkları dünya liderleri tarafından kabul edilen eşiğin altında tutmak için fosil yakıt endüstrisi de dahil olmak üzere metan emisyonlarında derin azaltımlar yapılması gerekiyor.

Hükümetler, 2015 Paris Anlaşması kapsamında yaklaşık 200 ülkenin kabul ettiği küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlamak için çözümler ararken metan emisyonlarına giderek daha fazla bakıyor.

Metan, karbondioksite kıyasla çok daha yüksek ısı tutma potansiyeline sahip ve atmosferde karbondioksitten çok daha hızlı parçalanıyor. Bu metan emisyonlarının kesilmesinin iklimi daha erken ve hızlı etkileyebileceği anlamına geliyor.

Reuters tarafından önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve İklim ve Temiz Hava Koalisyonu tarafından yayımlanmadan önce görülen Küresel Metan Değerlendirmesinin bir özetine göre, “Bu 10 yılda metan emisyonlarını azaltmak için acil adımlar atılmalı.” BM raporu, metan emisyonlarında acilen derin azaltımlar yapılması gerektiğini vurguluyor.

Bulguları ilk olarak The New York Times tarafından yayımlanan rapor özeti, 20’den fazla bilim insanı ve uzmanın katkılarını içeriyor.

Rapor, şu anda mevcut önlemlerin insan kaynaklı metan emisyonlarını 2030 itibarıyla %45’e kadar veya yılda 180 milyon ton azaltabileceğini gösteriyor. Rapor bunun 2040’larda yaklaşık 0,3 derece küresel ısınmayı önleyeceğini belirtiyor.

Organizasyonun bir parçası olan kâr amacı gütmeyen Clean Air Task Force’ta metan uluslararası direktörü Jonathan Banks, “Bu raporun vurguladığı metan emisyonlarıyla ilgilenmezsek, iklim hedeflerimizi karşılama şansımız yok. Metan, çok yakın vadede iklim değişikliği konusunda bir kazanma fırsatı sunuyor” dedi.

Rapor, fosil yakıt sektörünün bu 10 yılda metan emisyonlarını azaltmak için en büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. Fosil yakıtlar, insan kaynaklı metan emisyonlarının %35’ini oluştururken, tarımın %40’ına katkıda bulunuyor ve düzenli depolama alanları gibi atıkların %20’sini oluşturuyor.

Çalışma, AB ve ABD metan emisyonlarıyla mücadele etmek için kendi düzenlemelerini hazırladıkları sırada yayımlanacak. ABD Senatosu bu hafta, Trump döneminde alınan metan kuralları ile ilgili harekete geçecek.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, atmosferdeki metan konsantrasyonlarının salgına rağmen geçtiğimiz yıl arttığını söyledi.